Неаполітанський вертикальний торт – один з головних кондитерських трендів інстаграму. Ви теж помітили, що блогери, які поважають себе, і просунуті домогосподарки вже давно печуть високі вертикальні тортики і заполоняють ними простори інтернету? А ось і ні. Хтось пече, а хтось дивиться і не може зрозуміти – як так, чому шари торта йдуть знизу-вгору?! Вертикальна збірка справді має дуже ефектний вигляд, але викликає у багатьох запитання. Як же зібрати вертикальний торт, щоб акуратно, красиво і прям ось високо-високо вийшло, як на дуже красивій фотографії? – Про це ви зараз і дізнаєтеся!
Всі секрети збірки вертикальних тортів
Я вирішила розповісти і показати, як же збираються вертикальні торти – для тих, хто дуже хоче піддатися тренду і перебуває в пошуках “вертикальних” інструкцій. Можливо, ви здивуєтеся, але вертикальна збірка торта – це дуже просто і доступно навіть кулінарам-початківцям.
По-перше, не потрібно шукати спеціальний рецепт тортів для вертикального складання, тому що таким чином можна зібрати будь-який торт, якщо він складається з коржів і крему. Є кілька нюансів, які добре б враховувати, збираючись готувати такий торт:
Вертикальний торт складається з таких же коржів, як і звичайний торт, тільки коржі випікаються і розрізаються так, щоб вийшов довгий пласт, який можна згорнути рулончиком. Ну або багато невеликих пластів, які під час складання і згортання можна зістикувати один з одним.
Вертикальний торт бажано ущільнити після складання, щоб надати йому ідеальної форми. Для цього використовують харчове металеве кільце або плівку, за допомогою яких торт фіксують і відправляють у холод хоча б на кілька годин, а краще на ніч. Після чого, ущільнений торт покривають фінальним шаром крему зверху і з боків. Вирівнюють крем і знову прибирають у холод на кілька годин.
Центр торта іноді потребує вирішення. Логічно припустити, що якщо торт згортають подібно до рулону, то в центрі залишається невелика порожнеча. Її можна залишити, а можна відрізати від одного з коржів невелику частину в 1,5 – 2 сантиметри і перед згортанням торта розмістити її по центру, щоб торт був цілісним і без дірки по центру.
Як зробити торт високим? Тут логіка найпростіша: довжина вашого коржа визначає діаметр вашого торта. Висота торта визначається шириною вашого коржа. Ось і вся арифметика. Надіюсь, що мої поради вам допоможуть.
Країна Рецептів у Telegram
Інгредієнти:
Ванільний і шоколадний бісквіт
- Яйця – 6 шт (кімнатної температури)
- Цукор дрібний – 260 гр
- Молоко – 120 мл
- Рослинна олія – 80 гр
- Борошно в/г – 240 гр
- Кукурудзяний крохмаль – 40 гр
- Розпушувач – пакетик
- Ваніль – 1,5 ч.л.
- Какао-порошок – 4 ст.л. (40 гр)
Полуничний крем
- Масло вершкове – 600 гр
- Цукрова пудра – 200 гр
- Молоко – 80 мл
- Екстракт ванілі – 1,5 ч.л.
- Сублімований полуничний порошок – 50 гр
- Рожевий харчовий барвник – за бажанням
Ганаш
- Гіркий шоколад – 200 гр
- Жирні вершки від 10% – 160 мл
Як приготувати неаполітанський вертикальний торт:
Розігріваємо духовку до 180 градусів. Змащуємо олією дві форми для торта і застеляємо пергаментним папером. Збиваємо 6 жовтків і 60 гр цукру до розчинення кристалів. Вливаємо молоко, рослинну олію і ваніль, вимішуємо до однорідної маси. Просіваємо борошно, розпушувач із кукурудзяним крохмалем і перемішуємо в гладке рідке тісто.
У чаші міксера збиваємо яєчні білки на середньо-низькій швидкості, поступово додаємо цукор, що залишився, і продовжуємо до утворення міцної піни. Перекладаємо в жовтково-борошняну суміш, лопаткою дбайливо з’єднуємо.
Відберемо половину тіста і вмішуємо 40 гр порошку какао. Виливаємо обидва бісквітних тіста на підготовлені дека. Постукаємо ними по столу, щоб вийшли бульбашки повітря, випікаємо протягом 20-25 хвилин. Перевіряємо зубочисткою і рукою на пружність при легкому натисканні. Охолоджуємо корж на решітці, накривши рушником.
ЩЕ ТОРТ: ❤ Круглий торт-суфле з вишнею “Монастирська хата” – ламаємо стереотипи та готуємо по-новому
Готуємо полуничний крем. Збиваємо м’яке вершкове масло до легкого і пухнастого стану. Поступово додаємо цукрову пудру. Повільно підливаємо молоко і ванільний екстракт до отримання бажаної консистенції. Всипаємо сублімований полуничний порошок і харчовий барвник. Можна замінити варенням або провареною свіжою ягодою з цукровим піском і крохмалем. Пробиваємо хвилинку для рівномірного кольору.
Збираємо вертикальний торт. На ванільний бісквіт викладаємо крем і розмазуємо. Прикладаємо зверху шоколадний корж, видаляємо пергамент. Нарізаємо на дві смуги. Змащуємо полуничним масляним кремом. Скручуємо перший пласт у спіраль відокремлюючи папір. Притуляємо щільно до другої смужки і закручуємо в рулет.
Встановлюємо вертикальний торт на підкладку. Обмазуємо зверху та з боків залишками крему. Охолоджуємо 30 хвилин.
Готуємо ганаш, Нагріваємо молочні вершки і поливаємо ними поламаний на шматочки темний шоколад. Даємо суміші постояти 5 хвилин, потім добре розмішуємо, щоб увесь шоколад розтанув.
ЩЕ ТОРТ: ❤ Шоколадний торт “Снікерс” зі смачною горіховою карамелью і крем-чізом
Наливаємо на охолоджений торт і охолоджуємо при кімнатній температурі півгодини. Тепер можна поставити в холодильник на декілька годин або на ніч.
Ну ось і все, вітаю вас – тепер ви доктор вертикально-складальних наук! А головне, коли почнете розрізати торт, абсолютно кожен гість запитає: “Як ви це зробили?!” І нехай це залишиться вашою таємницею Тепер можна кликати родину для дегустації такого вишуканого та незвичного неаполітанського торту. Цінуйте кожну мить яку ви проводите разом зі своїми рідними. Бережіть себе, все буде добре 💙💛