Квашені баклажани фаршировані морквою, перцем та часником: одеський рецепт

Квашені баклажани – простий та неймовірно смачний рецепт домашньої закуски. Рецепт цей опанувала вже дуже давно, ще під час відпочинку в гарному місті Одесі. Синенькі по рецепту тьоті Клари виходять апетитні, ароматні, злегка гострі та неймовірно смачні. Ще нікого не зустрічала, хто залишився б байдужим до такої закуски! Наполегливо рекомендую приготувати та спробувати!

Щоб приготувати такі квашені баклажани, краще використовувати овочі середньої величини з тонкою шкіркою. Також простежте, щоб сині були пружними та щільними на дотик. Мляві овочі після бродіння виявляться жорсткими та зовсім несмачними. З таких краще готувати ікру або використати для рагу. Опанувати технологію закваски баклажанів зможе будь-яка господиня. Докладно розповім і про те, як зберігати такі баклажани не лише у льоху, а й за кімнатної температури.

інгредієнти:

  • Баклажани – 11-12 шт.
  • Морква – 300 г.
  • Солодкий перець – 1 шт.
  • Гострий чилі перець – 1 шт.
  • Часник – 1 головка
  • Зелень: петрушка, селера, кінза, базилік

Для бланшування баклажанів:

  • Вода – 2 л.
  • Сіль – 60 г.

Для розсолу:

  • Вода – 1 л.
  • Сіль – 70 г.
  • Чорний перець горошком – 6 шт.
  • Запашний перець – 3 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.

Як готувати квашені баклажани

У каструлю з водою всипаємо сіль, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, опускаємо баклажани і бланшуємо 4-5 хвилин.

У баклажанах попередньо робимо надрізи, щоб вийшла форма “човника”. Плоди брати найкраще невеликого розміру.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Запечений болгарський перець по-одеськи! Такі так, від такої закуски ніхто не відмовиться!

Після бланшування баклажани укладаємо у відповідну форму, встановлюємо під невеликий гніт і залишаємо до повного остигання.

Для розсолу в каструлю з водою додаємо сіль, чорний перець горошком, запашний перець та лавровий лист. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, проварюємо 2-3 хвилини, знімаємо з вогню і повністю охолоджуємо.

Моркву натираємо на тертці, болгарський перець ріжемо соломкою та подрібнюємо гострий перець чилі.

Туди ж натираємо часник і додаємо дрібно нарізану зелень петрушки, селери, базиліку, кінзи і ретельно все перемішуємо.

Фаршируємо баклажани овочами, щільно укладаємо один до одного в контейнер і заливаємо охолодженим розсолом.

Якщо після фарширування у вас залишиться овочева суміш, її можна заморозити і надалі використовувати для засмаження та супів.

ЩЕ СМАЧНЕНЬКЕ: Салат із зелених помідор в гострій томатній аджиці на зиму

Зверху встановлюємо гніт і залишаємо при кімнатній температурі на 5-7 днів. Кінцевий час залежить від температури. Я тримала їх на балконі, а ввечері заносила на кухню. Середня температура становила близько 25 градусів.

Через 7 днів баклажани повністю готові, можна діставати і куштувати! У такому вигляді баклажани спокійно стоять у льоху чи холодильнику до півроку

Для довшого зберігання і при кімнатній температурі: зливаємо розсіл в каструлю і кип’ятимо. Баклажани укладаємо в чисті банки, заливаємо гарячим розсолом, накриваємо кришками та стерилізуємо з моменту закипання 25-30 хвилин. Далі банки закриваємо, перевертаємо та залишаємо до повного охолодження. У такому вигляді баклажани чудово стоять не тільки в холоді, а й у звичайній шафі в квартирі.

Баклажани виходять ароматні та надзвичайно смачні! Хто хоч раз пробував такі баклажани, готує їх щороку! Якщо до таких баклажанів нарізати свіжої цибульки і зверху полити ароматною олією, то від закуски, дійсно, не відірватися! Хоч на вечерю, хоч гостям на святковий стіл, хоч просто з хлібом та картоплею подавайте, все буде неймовірно смачно!

Оцініть статтю
( 3 оцінки, середнє 4.33 з 5 )
Світ рецептів
Квашені баклажани фаршировані морквою, перцем та часником: одеський рецепт
Бабуся навчила: здивувала всіх! Смачна страва з простих продуктів