Чорничний мусовий торт “Лісова ягода” із дзеркальною глазур’ю

Чудовий чорничний мусовий торт із дзеркальною глазур'ю виходить ніжним та дуже легким на смак. Складається десерт із трьох контрастних за кольором шарів. Основою торта служить тонкий, рясно просочений шоколадний бісквіт. Далі слідує нейтральний білий шар, що складається з вершків та сирного сиру. А завершує «композицію» витончений і найяскравіший за смаком чорничний мус та дзеркальна шоколадна глазур.

Ніжний, бархатистий смак – торт для будь-якої урочистості. Продукти всі прості та доступні. Чорничний мусовий торт готується довго, тому що після кожного шару відправляється в холодильник, але результат вартий очікування. Смак виходить надзвичайно ніжним. Хто давно хоче, але не наважувався братися за мусовий торт, спробуйте!

Інгредієнти:

  • Куряче яйце 2 шт.
  • Борошно пшеничне 50 гр.
  • Какао-порошок 10 гр. для тіста
  • Цукровий пісок 80 гр. для тіста
  • Розпушувач 1/3 ч.л.
  • Вода 40 мл. окропу для сиропу
  • Цукровий пісок 40 гр. для сиропу
  • Вершки 250 мл. для вершкового шару 30-33%
  • Сир вершковий 190 гр.
  • Цукровий пісок 3 ст.л. для вершкового шару
  • Ванілін 8 гр. для вершкового шару
  • Желатин 6 гр.
  • Чорниця 400 гр.
  • Вершки 250 мл. для чорничного шару 30-33%
  • Цукровий пісок 100 гр.для чорничного шару
  • Желатин 8 гр. для чорничного шару
  • Шоколад 40 гр. для глазурі
  • Какао 60 гр. для глазурі
  • Вода 100 мл. для глазурі
  • Цукровий пісок 190 гр. для глазурі
  • Вершки 60 мл. для глазурі
  • Желатин 9 гр.
  • Масло вершкове для змащування форми

Як приготувати чорничний мусовий торт:

Для приготування бісквіту яйця розбиваємо до миски і засипаємо їх цукровим піском. Збиваємо все разом, поки не вийде майже біла і досить щільна піна. Кристалики цукру мають повністю розчинитись.

Окремо змішуємо сухі компоненти: борошно, какао-порошок та розпушувач. Просіюємо суху суміш і додаємо її до яєчно-цукрової піни. Ретельно перемішуємо все разом – має вийти повністю однорідне, повітряне рідке тісто.

ЩЕ ТОРТИК: 🌺 Пляцок “Гуцулка” – дуже смачний та ситний рецепт випічки до чаю

Для випікання рекомендуємо використовувати роз’ємну форму для тортів діаметром 22 сантиметри – це оптимальний розмір для ідеальної товщини шарів. Дно форми застилаємо кружальцем промасленого пергаменту, а внутрішні стінки змащуємо тонким шаром вершкового масла. Виливаємо приготовлене тісто до підготовленої форми рівним шаром. Ставимо до попередньо розігрітої до 200 градусів духовки на середній рівень. Випікаємо протягом 15-20 хвилин до сухої скоринки. Готовий бісквіт повинен мати висоту приблизно один сантиметр. Якщо середина пласта піднялася під час випікання, акуратно зрізаємо її ножем до отримання рівної поверхні.

Форму для випікання миємо і витираємо насухо. Стінки оформляємо смужкою пергаменту, щоб сформувати високі борти, як на фото. Кладемо до чистої форми спечений бісквіт. Для сиропу змішуємо цукор із окропом у зазначеній кількості, розмішуємо до розчинення кристаликів. Вливаємо коньяк, перемішуємо. Отриманим сиропом просочуємо бісквіт, розподіляючи рідину за допомогою чайної ложки.

Переходимо до приготування вершкового шару. Вершковий сир кімнатної температури змішуємо в мисці з цукром і збиваємо разом міксером на високій швидкості, поки цукрові крупинки не розчиняться.

До окремої миски поміщаємо холодні вершки, ванільний цукор і збиваємо. Домагаємося загусання вершкової маси, потім додаємо її до збитого вершкового сиру. Змішуємо обидві маси та збиваємо їх разом протягом десяти-п’ятнадцяти секунд, не більше.

Вказану кількість желатину поміщаємо до невеликої ємності та заливаємо 50 мл холодної води. Залишаємо для набухання на час, вказаний в інструкції.

Набряклий желатин поміщаємо до ємності з гарячою водою або на водяну баню і за постійного помішування доводимо желатин до рідкого однорідного стану. Даємо готовій рідині охолонути до теплої температури.

Вливаємо рідкий желатин до сирно-вершкової суміші, добре перемішуємо. Виливаємо масу на поверхню бісквіту у формі. Вирівнюємо шар лопаткою або зворотним боком ложки. Забираємо форму до холодильника на три-чотири години, поки сирно-вершковий мус повністю не застигне.

Коли вершковий мус стане щільним, продовжуємо приготування мусового торта – беремося за чорничний шар. Якщо ягоди заморожені, попередньо їх обов’язково розморожуємо. Поміщаємо чорницю до миски і пюруємо занурювальним блендером. Потім протираємо крізь сито отриману чорничну масу. Макуху далі не використовуємо, а протерте пюре відкладаємо вбік до моменту змішування.

ЩЕ СМАЧНЕНЬКЕ: 🌺  Торт “Білий ангел” із доступних інгредієнтів. Легке приготування та дивовижний смак

Окремо збиваємо охолоджені вершки із зазначеною кількістю цукру. Слідкуємо, щоб усі кристали розчинилися.

Змішуємо збиті вершки та протерте чорничне пюре до однорідності. Желатин замочуємо у 60 мл. холодної води, потім доводимо його до рідкого стану, як і у випадку з вершковим мусом. Змішуємо чорнично-вершкову суміш та розчинений желатин.

Виливаємо отриману суміш поверх сирно-вершкового мусу, вирівнюємо поверхню лопаткою і знову відправляємо форму до холодильника на три години, щоб чорничний шар застиг.

Коли чорничний мус затвердіє, починаємо готувати дзеркальну глазур. Для цього желатин одразу заливаємо 75 мл. холодної води і залишаємо набухати. У сотейнику змішуємо вказану кількість цукрового піску та просіяного порошку какао.

До сухої суміші цукру та какао вливаємо вказану кількість вершків та води. Ставимо сотейник на плиту та помішуємо вміст. Доводимо глазур до кипіння, активно її перемішуючи – маса має стати повністю однорідною. Відразу після закипання знімаємо сотейник із плити і додаємо шоколад, поламаний невеликими шматочками. Розмішуємо до однорідності.

Набряклий желатин нагріваємо, розчиняємо і вливаємо до шоколадної глазурі. Добре перемішуємо масу і проціджуємо крізь дрібне сито, після чого даємо злегка охолонути.

Форму з бісквітом та мусовими шарами на ньому дістаємо з холодильника, знімаємо дно та борти. Не забуваймо прибрати пергамент з дна бісквіту.

Заготовку торта викладаємо на решітку, щоб було зручніше вкривати її дзеркальною глазур’ю. Під решітку ставимо широку плоску тарілку для збору глазурі, яка стікає. Вкриваємо заготівлю теплою дзеркальною глазур’ю, виливаючи її на поверхню торта. Глазур, яка стекла у тарілку, можна процідити та використовувати для покриття знову. Або зібрати у зручну ємність та прибрати до холодильника до моменту наступного використання.

Забираємо вкритий дзеркальною глазур’ю мусовий торт до холодильника.

Коли глазур повністю застигне, десерт можна подавати до столу.

Смачного!🌺

Оцініть статтю
( 2 оцінки, середнє 3 з 5 )
Світ рецептів
Чорничний мусовий торт “Лісова ягода” із дзеркальною глазур’ю
Неймовірно смачне печиво з начинкою із волоських горіхів та мигдалю