Пляцок “Гуцулка” трохи нагадує “пані Валевська”, але всередині інший крем. Пісочне тісто з джемом і безе, і масляний крем з ірисками та арахісом. Незважаючи на те, що пиріг досить трудомісткий, варто хоча б раз спробувати смак і переконатися, що він дуже смачний. Варення чи ягоди до рецепту ми вибираємо самостійно тим само підлаштовуємо пляцок під свої вподобання та смаки.Торт, який ідеально підійде для урочистостей та до будь-яких свят.
Інгредієнти:
Для пісочного тіста:
- 500 г борошна для кексів
- 3 столові ложки цукрової пудри
- 1 чайна ложка розпушувача
- 6 жовтків, великих
- 200 г вершкового масла, холодне
- 2-3 столові ложки холодної води
- щіпка солі
Для безе:
- 6 білків, великих
- 1 1/4 склянки цукру
- 1 чайна ложка лимонного соку
- 1 чайна ложка картопляного борошна (за бажанням)
- щіпка солі
Для крему:
- 300 г вершкового масла кімнатної температури
- 400 г ірисок
- 100 г арахісу
Додатково:
- 1 баночка варення, наприклад, смородини, сливи, чорниці
- 1 склянка ємністю 250 мл
- Форми з розмірами 25*35 см Вистелити папером для випічки (бажано, якщо буде дві).
Як приготувати пляцок “Гуцулка”:
Інгредієнти для пісочного тіста повинні бути прямо з холодильника. Борошно просіяти разом з цукром і пудрою. Додайте шматочки холодного вершкового масла і подрібніть ножем або формочкою для пісочного тіста. Потім додати жовтки, воду і сіль і швидко замісити однорідне тісто.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Фантастичний пляцок “Галактика” з незвичайним сирним кремом
1/4 частини тіста загорніть у фольгу і поставте в морозилку. Решту розділіть на дві частини і поставте в холодильник на годину. Обклейте дно форм тістом і випікайте при 180 С приблизно 15 хвилин. Потім кожну верхню частину коржа змащуємо половиною варення.
Яєчні білки збити з дрібкою солі до міцної стійкості. Потім по одній ложці додайте цукор і перемішайте, поки суміш не стане густою і блискучою. В останню чергу додайте лимонний сік і просіяне борошно. Викладаємо по половині на кожну верхівку торта. На одну частину меренги натерти попередньо заморожене тісто.
Випікати при 160 С приблизно 35-40 хвилин. (якщо у вас немає двох однакових форм для випікання, розділіть інгредієнти для безе навпіл і випікайте один за одним, роблячи меренгу безпосередньо перед випіканням). Якщо ви випікаєте на двох рівнях духовки, поставте гаряче повітря і зменшіть температуру до 150 С. Коли буде готове, дайте охолонути, злегка причинивши дверцята духовки.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Торт з маком та ванільним кремом – неймовірне поєднання!
Трохи перемішайте м’яке вершкове масло, потім по ложці додайте іриску та подрібнені й обсмажені горіхи. Зверху викласти тісто для меренги і накрити зверху шаром тертим пісочним коржом. Поставити в холодильник, щільно загорнувши у фольгу, на кілька годин.
Подавати до столу нарізавши порційними шматочками. Смачного Вам та приємного приготування!