Пелюстки троянди сприяють зміцненню імунітету, а варення з чайної троянди корисно приймати при захворюваннях нервової системи. Крім того, вона чудово допомагає при болях у горлі. Здавна її застосовували на лікування хвороб вуха, ясен, розладів травлення. Варення з пелюсток чайної троянди виготовляють із червоних, малинових чи рожевих кольорів. У цьому випадку заготівля набуває цікавого відтінку, стає окрасою будь-якого святкового столу. Найуспішнішими поєднаннями з пелюстками ріс визнані: шипшина та садові ягоди. Збір рожевих пелюсток теж потрібно здійснювати вранці. Тоді десерт не втратить аромату.
Як приготувати варення з пелюсток чайної троянди – 6 рецептів
Варення з пелюсток чайної троянди
Класичне варення з троянди. Даний рецепт можна знайти навіть у старих книгах по кулінарії, він перевірений часом.
Інгредієнти:
- пелюсток троянд – 0,3 кг
- цукру – 0,6 кг
- води – 0,7 л
Як приготувати:
З пелюсток видалити всі жовті і білі частини, їх простіше всього відрізати; Потім сполоснути під струменем води й просушити на рушнику; Посипати їх двома ложками цукру, перетерти руками; Утворився сік потрібно злити в іншу ємність;
Воду в сотейнику закип’ятити і всипати в неї весь цукор, що залишився; Розчинити всі крупинки і проварити сироп дві хвилини; Після цього його бажано процідити і обов’язково охолодити; Охолодженим сиропом залити пелюстки і поставити їх в іншому сотейнику на вогонь, закип’ятити на сильному вогні;
Потім зменшити вогонь і проварити масу протягом шести хвилин, що утворюється піну необхідно ложкою знімати, іноді все перемішувати; Після цього влити сюди сік, що залишився перед цим від пелюсток, і варити все разом ще п’ятнадцять хвилин; Вогонь повинен бути маленьким. Під час варіння маса загусне – і тоді її можна розливати по гарячих банкам і закривати.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Полуницю не заморожую і не варю, у мене свій спосіб зберігати ягоди свіжими цілий рік
Ароматне варення з пелюсток троянд без варіння
У даному рецепті зберігається максимальна користь пелюсток, так як вони не піддаються термічній обробці.
Інгредієнти:
- пелюсток троянд 0,1 кг
- лимонного соку 45 мл
- цукру 440 г
Як приготувати:
Промити і просушити пелюстки, простіше робити це на серветку; Потім перекласти в миску і полити лимонним соком, трохи пом’яти руками; Присипати зверху весь цукор і знову перемішати, а потім дати настоятися протягом шести годин. При цьому іноді потрібно перемішувати;
Після цього всю масу перекласти в чашу блендера, перебити, щоб вийшла однорідна суміш; Перекласти все в чисту холодну банку, утрамбувати, закрити кришкою; Зберігати в холодильнику, з’їсти протягом трьох місяців.
Порада: замість лимонного соку можна використовувати будь-який інший цитрусовий сік. Важливо, щоб він був свіжовичавленим.
Смачне варення з чайної троянди з лимоном
Легка кислинка в варення потрібна не тільки для збагачення смаку, але і виступає як консервант. А значить, солодкість зможе зберігатися набагато довше.
Інгредієнти:
- пелюсток чайної троянди 0,5 кг
- лимон 1 шт
- води 1 л
- цукру 1 кг
Як приготувати:
Перебрати пелюстки, прибравши всі зіпсовані і сухі, перекласти в миску; Засипати половину всього цукру зверху на пелюстки; Вручну перетерти пелюстки і цукор, щоб з’явилася волога – сік троянди; Видавити весь сік з лимона і додати його до решти продуктів, знову перемішати;
Залишити на чотири години в теплому місці. Протягом цього періоду потрібно пару раз перемішати всі компоненти;
Далі зробити сироп. Поставити сотейник на вогонь, вливши в нього вказану кількість води та інший цукор; Додати пелюстки в сотейник разом з соком, що виділився; Розмішувати і прогрівати, щоб усі крупинки розтанули. Дати закипіти, потім вимкнути і залишити остигати; Потім знову довести до кипіння і знову дати охолонути;
Процес може затягнутися на три дні, та два рази на добу потрібно прогрівати масу і остуджувати її. Повинна випарується вся вода, залишивши тільки сироп; В останній раз дати закипіти, після чого розкласти по чистих теплим банкам. Зберігати можна в коморі. Порада: щоб цитрус дав максимум соку, перед використанням його потрібно покатати по столу, сильно придавлюючи долонею.
Варення з пелюсток троянд з соком лимона і апельсина
Для того щоб приготувати таке варення, потрібні такі інгредієнти:
Інгредієнти:
- Червоні або рожеві пелюстки троянд в кількості 50 грам;
- Цукор в кількості 250 грамів;
- Вода об’ємом 50 мл;
- Столова ложка соку лимона;
- Столова ложка сік апельсина.
Як приготувати:
Пелюстки зібрати і зрізати з них всі білі підстави. Ретельно вимити відібрані пелюстки і залишити на деякий час для повного сходження рідини. Соки змішати з цукром, додати воду і варити на плиті до утворення сиропу.
Додати туди пелюстки і кип’ятити на плиті протягом півгодини. Варення має загуснути. Розділити його за підготовленим банкам і герметично закрити кришками.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Варення з пелюсток чайної троянди
Пелюстки чайної троянди, перетерті з цукром
Я надаю перевагу цьому варіанту, бо він, по-перше, простіший, а по-друге, без термообробки пелюстки зберігають більше корисних речовин. Беремо пелюстки та цукор у співвідношенні 1:2. А ще варто додати дрібку лимонної кислоти. Вона діє як природний консервант та допомагає припасу довше зберігатися (варення може стояти в холодильнику понад 1 рік, може й довше, але краще зробити свіже). Також завдяки лимонній кислоті пелюстки з часом не стають брунатними, а зберігають свій гарний рожевий колір. Вже не один рік готую чайну троянду саме так. Ділюся з вами!
Сироп з чайної троянди
Інгредієнти:
- пелюстки чайної троянди – 500 г,
- вода – 1 л,
- лимонна кислота – 2 ст. л.,
- цукор – 2,4 кг.
Як приготувати:
Такий сироп стане у пригоді для приготування напоїв і коктейлів, для ароматизації крему і просочення тортів, для подачі з морозивом, млинцями й оладками. Пелюстки перебрати, обрізати білу частину. У каструлі довести до кипіння 2 л води.
Частину пелюсток помістити в сито, розташувавши його над гарячою водою. Полити пелюстки 2–3 черпаками окропу з каструлі й дати стекти воді. Викласти обварені пелюстки разом із залишками води в каструлю, посипати 2–3 ст. л. цукру і дрібкою лимонної кислоти. Добре пройтись дерев’яною лопаткою у вертикальному напрямку «вгору-вниз», розсікаючи пелюстки (щоб почав виділятися сік).
Цим способом обробити всі пелюстки, потім накрити кришкою і відправити в холодильник на добу. Наступного дня пелюстки відтиснути, сік процідити в банку, накрити кришкою і відставити (можна поставити в холодильник). Віджаті пелюстки знову залити 500 мл води, додати дрібку лимонної кислоти і проварити 2 хвилини.
Добре віджати пелюстки в нову банку, рідину накрити кришкою і відставити. Ще раз залити віджаті пелюстки 500 мл води, додати дрібку лимонної кислоти, довести до кипіння і варити 2 хвилини. Знову повторити процедуру: пелюстки віджати в банку, яку потім відставити. Має вийти три банки з трояндовим соком.
Взяти дрібне сито й вилити через нього сік другого і третього віджиму, попередньо відмірявши його об’єм, у велику каструлю, в якій варитиметься сироп. Додати в рідину цукор: на 1 л — приблизно 1,2 кг цукру. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 5 хвилин, помішуючи сироп ложкою і збираючи піну — вона активно виділятиметься.
Потім влити також через дрібне сито в каструлю сік першого віджиму і проварити ще 3–4 хвилини. Розлити гарячий сироп у стерилізовані банки, їх можна закатати відразу, а можна просто закрити капроновими кришками. Зберігати у прохолодному місці.
Рожевий цукор
Насипаємо в миску цукор та пелюстки. Кількість пелюсток залежить від того, яку інтенсивність ви хочете отримати продукт. Далі щільно закупорюємо посудину та ховаємо у темне місце на місяць. Такий цукор буде чудовим декором для кондитерських виробів.
Оцет з пелюстками троянд
На 1 склянку столового оцту беремо 1 склянку пелюсток насиченого червоного кольору. Висипаємо пелюстки у скляну тару та заливаємо оцтом. Ставимо суміш на місяць у сонячне місце на 7 днів. Потім проціджуємо і розливаємо в пляшки. Використовуємо як приправу та як компрес від головного болю.
Чайна ложка варення з рожевих пелюсток здатна не тільки підняти настрій, а й зміцнити здоров’я. Чому б і нам не використати ці перевірені старовинні рецепти ?