Варення з пелюсток чайної троянди: особливості приготування смачних та корисних ласощів

Незвичайне запашне варення з пелюсток чайної троянди народилося Туреччині. Ці старовинні ласощі мають екзотичний смак, вишуканість і оригінальність а також масу корисних властивостей. Чайна троянда відома антибактеріальними властивостями і вважається незамінним помічником при застуді.

Пелюстки троянди сприяють зміцненню імунітету, а варення з чайної троянди корисно приймати при захворюваннях нервової системи. Крім того, вона чудово допомагає при болях у горлі. Здавна її застосовували на лікування хвороб вуха, ясен, розладів травлення. Варення з пелюсток чайної троянди виготовляють із червоних, малинових чи рожевих кольорів. У цьому випадку заготівля набуває цікавого відтінку, стає окрасою будь-якого святкового столу. Найуспішнішими поєднаннями з пелюстками ріс визнані: шипшина та садові ягоди. Збір рожевих пелюсток теж потрібно здійснювати вранці. Тоді десерт не втратить аромату.

Як приготувати варення з пелюсток чайної троянди – 6 рецептів

Варення з пелюсток чайної троянди

Класичне варення з троянди. Даний рецепт можна знайти навіть у старих книгах по кулінарії, він перевірений часом.

Інгредієнти:

  • пелюсток троянд – 0,3 кг
  • цукру – 0,6 кг
  • води – 0,7 л

Як приготувати:

З пелюсток видалити всі жовті і білі частини, їх простіше всього відрізати; Потім сполоснути під струменем води й просушити на рушнику; Посипати їх двома ложками цукру, перетерти руками; Утворився сік потрібно злити в іншу ємність;

Воду в сотейнику закип’ятити і всипати в неї весь цукор, що залишився; Розчинити всі крупинки і проварити сироп дві хвилини; Після цього його бажано процідити і обов’язково охолодити; Охолодженим сиропом залити пелюстки і поставити їх в іншому сотейнику на вогонь, закип’ятити на сильному вогні;

Потім зменшити вогонь і проварити масу протягом шести хвилин, що утворюється піну необхідно ложкою знімати, іноді все перемішувати; Після цього влити сюди сік, що залишився перед цим від пелюсток, і варити все разом ще п’ятнадцять хвилин; Вогонь повинен бути маленьким. Під час варіння маса загусне – і тоді її можна розливати по гарячих банкам і закривати.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Полуницю не заморожую і не варю, у мене свій спосіб зберігати ягоди свіжими цілий рік

Ароматне варення з пелюсток троянд без варіння

У даному рецепті зберігається максимальна користь пелюсток, так як вони не піддаються термічній обробці.

Інгредієнти:

  • пелюсток троянд 0,1 кг
  • лимонного соку 45 мл
  • цукру 440 г

Як приготувати:

Промити і просушити пелюстки, простіше робити це на серветку; Потім перекласти в миску і полити лимонним соком, трохи пом’яти руками; Присипати зверху весь цукор і знову перемішати, а потім дати настоятися протягом шести годин. При цьому іноді потрібно перемішувати;

Після цього всю масу перекласти в чашу блендера, перебити, щоб вийшла однорідна суміш; Перекласти все в чисту холодну банку, утрамбувати, закрити кришкою; Зберігати в холодильнику, з’їсти протягом трьох місяців.

Порада: замість лимонного соку можна використовувати будь-який інший цитрусовий сік. Важливо, щоб він був свіжовичавленим.

Смачне варення з чайної троянди з лимоном

Легка кислинка в варення потрібна не тільки для збагачення смаку, але і виступає як консервант. А значить, солодкість зможе зберігатися набагато довше.

Інгредієнти:

  • пелюсток чайної троянди 0,5 кг
  • лимон  1 шт
  • води 1 л
  • цукру 1 кг

Як приготувати:

Перебрати пелюстки, прибравши всі зіпсовані і сухі, перекласти в миску; Засипати половину всього цукру зверху на пелюстки; Вручну перетерти пелюстки і цукор, щоб з’явилася волога – сік троянди; Видавити весь сік з лимона і додати його до решти продуктів, знову перемішати;

Залишити на чотири години в теплому місці. Протягом цього періоду потрібно пару раз перемішати всі компоненти;

Далі зробити сироп. Поставити сотейник на вогонь, вливши в нього вказану кількість води та інший цукор; Додати пелюстки в сотейник разом з соком, що виділився; Розмішувати і прогрівати, щоб усі крупинки розтанули. Дати закипіти, потім вимкнути і залишити остигати; Потім знову довести до кипіння і знову дати охолонути;

Процес може затягнутися на три дні, та два рази на добу потрібно прогрівати масу і остуджувати її. Повинна випарується вся вода, залишивши тільки сироп; В останній раз дати закипіти, після чого розкласти по чистих теплим банкам. Зберігати можна в коморі. Порада: щоб цитрус дав максимум соку, перед використанням його потрібно покатати по столу, сильно придавлюючи долонею.

Варення з пелюсток троянд з соком лимона і апельсина

Для того щоб приготувати таке варення, потрібні такі інгредієнти:

Інгредієнти:

  • Червоні або рожеві пелюстки троянд в кількості 50 грам;
  • Цукор в кількості 250 грамів;
  • Вода об’ємом 50 мл;
  • Столова ложка соку лимона;
  • Столова ложка сік апельсина.

Як приготувати:

Пелюстки зібрати і зрізати з них всі білі підстави. Ретельно вимити відібрані пелюстки і залишити на деякий час для повного сходження рідини. Соки змішати з цукром, додати воду і варити на плиті до утворення сиропу.

Додати туди пелюстки і кип’ятити на плиті протягом півгодини. Варення має загуснути. Розділити його за підготовленим банкам і герметично закрити кришками.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Варення з пелюсток чайної троянди

Пелюстки чайної троянди, перетерті з цукром

Я надаю перевагу цьому варіанту, бо він, по-перше, простіший, а по-друге, без термообробки пелюстки зберігають більше корисних речовин. Беремо пелюстки та цукор у співвідношенні 1:2. А ще варто додати дрібку лимонної кислоти. Вона діє як природний консервант та допомагає припасу довше зберігатися (варення може стояти в холодильнику понад 1 рік, може й довше, але краще зробити свіже). Також завдяки лимонній кислоті пелюстки з часом не стають брунатними, а зберігають свій гарний рожевий колір. Вже не один рік готую чайну троянду саме так. Ділюся з вами!

Інгредієнти

  • 200 г пелюсток чайної троянди
  • 400 г цукру
  • дрібка лимонної кислоти

Приготування

Збирати пелюстки найкраще рано-вранці, на світанку, чи ввечері, тоді вони найдухмяніші. Краще не в дощову погоду, щоб квіти не були мокрі, а якщо на них роса, то можна. Уважно дивіться, чи не сидить поміж пелюсток якась комашка; як побачите — струсіть її обережно, хай живе собі на волі. Якщо квіти в росі, обсушіть їх, мити не треба.

Обірвіть пелюстки та переберіть, як потрапить підсохла пелюстка чи листочок — приберіть. Решту висипте до великої миски, додайте лимонну кислоту та одразу весь цукор і перетріть руками. Це дуже приємне заняття: пелюстки ніжні, а пахнуть як!

Перетирати треба недовго, пару хвилин — і ви помітите, що вони пустили сік та стали вологими. Можна фасувати по стерильних, чистих та сухих слоїках. Зручно використовувати слоїки із кришками, що загвинчуються. Щільно наповніть їх перетертими пелюстками, закрийте кришками та зберігайте в холодильнику.

Сироп з чайної троянди

Інгредієнти:

  • пелюстки чайної троянди – 500 г,
  • вода – 1 л,
  • лимонна кислота – 2 ст. л.,
  • цукор – 2,4 кг.

Як  приготувати:

Такий сироп стане у пригоді для приготування напоїв і коктейлів, для ароматизації крему і просочення тортів, для подачі з морозивом, млинцями й оладками. Пелюстки перебрати, обрізати білу частину. У каструлі довести до кипіння 2 л води.

Частину пелюсток помістити в сито, розташувавши його над гарячою водою. Полити пелюстки 2–3 черпаками окропу з каструлі й дати стекти воді. Викласти обварені пелюстки разом із залишками води в каструлю, посипати 2–3 ст. л. цукру і дрібкою лимонної кислоти. Добре пройтись дерев’яною лопаткою у вертикальному напрямку «вгору-вниз», розсікаючи пелюстки (щоб почав виділятися сік).

Цим способом обробити всі пелюстки, потім накрити кришкою і відправити в холодильник на добу. Наступного дня пелюстки відтиснути, сік процідити в банку, накрити кришкою і відставити (можна поставити в холодильник). Віджаті пелюстки знову залити 500 мл води, додати дрібку лимонної кислоти і проварити 2 хвилини.

Добре віджати пелюстки в нову банку, рідину накрити кришкою і відставити. Ще раз залити віджаті пелюстки 500 мл води, додати дрібку лимонної кислоти, довести до кипіння і варити 2 хвилини. Знову повторити процедуру: пелюстки віджати в банку, яку потім відставити. Має вийти три банки з трояндовим соком.

Взяти дрібне сито й вилити через нього сік другого і третього віджиму, попередньо відмірявши його об’єм,  у велику каструлю, в якій варитиметься сироп. Додати в рідину цукор: на 1 л — приблизно 1,2 кг цукру. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 5 хвилин, помішуючи сироп ложкою і збираючи піну — вона активно виділятиметься.

Потім влити також через дрібне сито в каструлю сік першого віджиму і проварити ще 3–4 хвилини. Розлити гарячий сироп у стерилізовані банки, їх можна закатати відразу, а можна просто закрити капроновими кришками. Зберігати у прохолодному місці.

Рожевий цукор

Насипаємо в миску цукор та пелюстки. Кількість пелюсток залежить від того, яку інтенсивність ви хочете отримати продукт. Далі щільно закупорюємо посудину та ховаємо у темне місце на місяць. Такий цукор буде чудовим декором для кондитерських виробів.

Оцет з пелюстками троянд

На 1 склянку столового оцту беремо 1 склянку пелюсток насиченого червоного кольору. Висипаємо пелюстки у скляну тару та заливаємо оцтом. Ставимо суміш на місяць у сонячне місце на 7 днів. Потім проціджуємо і розливаємо в пляшки. Використовуємо як приправу та як компрес від головного болю.

Чайна ложка варення з рожевих пелюсток здатна не тільки підняти настрій, а й зміцнити здоров’я. Чому б і нам не використати ці перевірені старовинні рецепти ?

Оцініть статтю
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Світ рецептів
Варення з пелюсток чайної троянди: особливості приготування смачних та корисних ласощів
Пиріжки «П’ятихвилинки» без метушні з тістом: вони реально готуються за лічені хвилини