Ще однією особливістю мантів є те, як вони готуються – для них потрібна спеціальна пароварка. Але не турбуйтеся, якщо у вас її немає. Я використовую звичайну каструлю з паровим кошиком. Зазвичай при подачі мантів соус не потрібен. Однак я люблю їх із нежирною сметаною або йогуртом.
Складові:
- борошно – 500 г;
- вода -150 мл;
- яйце – 1-2 шт.;
- баранина – 350 г;
- яловичина – 350 г;
- картопля – 500 г;
- 2 цибулини;
- спеції – за смаком (мелений чорний перець, кмин, куркума);
- лавровий лист;
- сіль за смаком;
- рослинна олія;
- вершкове масло.
Як приготувати манти з м’ясом і картоплею:
Підготуйте всі продукти: просійте муку , викладіть яйця і масло з холодильника заздалегідь, аби вони нагрілися до кімнатної температури.
Змішайте воду та яйця і помістіть у чашу міксера. Поставте спеціальну насадку для тіста і починайте додавати борошно, змішане із сіллю. Я використовую два види борошна (400 г борошна та 100 г дрібної манної крупи), що дає щільне тісто (хоч і не є класичним варіантом). Якщо ви хочете отримати ніжне тісто, використовуйте тільки біле універсальне борошно. Вимішуйте суміш до отримання однорідної густої маси (приблизно 10 хвилин). Сформуйте кулю, покладіть її в миску, накрийте тарілкою і дайте постояти. Тим часом можна перейти до начинки.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Ви так ще не ліпили: манти із зеленою оборкою
Нарізаємо м’ясо дрібними кубиками. Чим менше тим краще. Мої були близько 5 мм. Нарізаємо картоплю та цибулю, теж дрібними кубиками. Що дрібніші шматочки, то швидше вони приготуються. Додайте спеції до начинки.Перемішайте начинку і дайте їй постояти, доки ви працюєте з тістом.
Розділіть тісто на чотири частини. Працюючи з однією чвертю, тримайте решту закритими. Розкотіть тісто якомога тонше. Наріжте його акуратними квадратиками зі стороною по 8 см. У середину кожного квадрата покладіть начинку.
З’єднайте всі куточки квадратів зверху.
З’єднайте бічні частини між собою. Повторіть із усіма квадратиками.
Змастіть поверхню пароварки олією. Я підклала шматочки паперу, щоб манти не прилипають до дна.
Наляйте в пароварку води, покладіть манти і накрийте кришкою. Я кладу лавровий лист, щоб надати страві більше аромату. Варити їх треба близько 30 хвилин. Слідкуйте за тим, щоб усередині пароварки не википіла вода. Коли манти будуть готові, змастіть їх вершковим маслом.
Як я вже говорила, манти можна готувати в томатному соусі (консервовані помідори, часник, цибуля, спеції, сіль, оливкова олія).
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Цепеліни з м’ясом – найсмачніша національна литовська страва
Але нікому не кажіть – це неправильний спосіб є справжні манти)))
Додайте будь-який соус, який ви віддаєте перевагу, або не додавайте його взагалі, і насолоджуйтесь!
Смачного!