Багато господинь не наважуються готувати листкові дріжджові булочки, бо думають, що процес приготування листкового тіста дуже довгий і трудомісткий. Насправді, зробити смачні листкові булочки дуже просто. По цьому рецепту Турецька Ачма вийде у кожного.
Країна Рецептів у Telegram
Інгредієнти:
Для тіста:
- вода тепла – 100 мл (0,5 склянки 200 мл);
- дріжджі сухі – 8 г (1,5 ч. л.);
- яйце – 1 шт;
- яєчний білок – 1 шт;
- сіль – 5 г (1 ч. л. без гірки);
- цукор – 30 г (2 ст. л.);
- рослинна олія – 50 мл (4 ст. л.);
- молоко – 150 мл (3/4 склянки 200 мл);
- борошно – 500-550 г (4 склянки по 200 мл).
Для прошарку:
- вершкове масло – 60 г (3-4 ст. л.);
- рослинна олія – 10 мл (1 десертна ложка).
Для змащування:
- 1 яєчний жовток + 0,5 ч. л. молока.
Як готується турецька ачма:
Розведіть дріжджі в теплій воді. Залиште до активації. Тим часом змішайте ціле яйце + білок, сіль із цукром, рослинну олію разом. Влийте активовані дріжджі.
Просійте борошно, поступово додайте до рідких інгредієнтів і замісіть м’яке тісто. Борошна може трохи залишитися. Не забивайте тісто борошном. М’яке тісто залиште під плівкою до збільшення в 2 рази. Готове тісто, що піднялося, не обминайте!
Робочу поверхню злегка змастіть рослинною олією, викладіть пласт тіста і пальцями розкачайте в прямокутник однакової товщини. М’яке вершкове масло (не нагрівайте його, просто заздалегідь дістаньте з холодильника) змішайте з рослинною олією. Змастіть прямокутник.
Складіть пласт тіста, як книжку – два боки в центр. Зверху знову змастіть маслом.
ЩЕ БУЛОЧКИ: ❤ Турецька булочка Погача з сиром у вигляді віночка
Нарешті, складіть останній раз навпіл.
Розтягніть трохи тісто пальцями і наріжте на 8 довгих шматочків.
Кожен шматочок злегка розтягніть.
Шматок скрутіть у джгут.
Загорніть джгут у кільце і защипніть краї.
Перекладіть булочки на деко з пекарським папером.
Накрийте пакетом і залиште ще на 15-20 хвилин. Змастіть булочки перед випіканням жовтком, що залишився від яйця, змішаним із молоком.
Температура випікання – 190-200 градусів Цельсія.
Час випікання – 25-30 хвилин.
Готова листкова турецька ачма пахне неймовірно смачно!
ЩЕ БУЛОЧКИ: ❤ М’які ванільні булочки на молоці, як пух.
До речі, у начинку можна також покласти сир або зелень – вийде теж дуже апетитно.
Готову ачму можна змастити залишками вершкового масла, для додаткового вершкового смаку й аромату.