Вертикальний спіральний торт медівник – один із найновіших трендів мережі Instagram, що з’явився порівняно недавно і досить швидко завоював популярність. По суті, торт із вертикальними коржами може бути виготовлений на основі багатьох популярних рецептів. Найчастіше можна зустріти спіральні варіації медівника, а також найрізноманітніші поєднання м’яких бісквітних коржів із кремом на основі сметани та фруктовою начинкою (вишнею, малиною, смородиною або будь-яким яскравим контрастним за кольором і смаком варенням). Що яскравішим буде контраст між коржами і прошарком, то гарнішим буде ефект у розрізі, що створюється різнокольоровими шарами.
Секрет приготування доволі простий і полягає в особливій системі укладання коржів під час збирання, через що цей вид тортиків ще називають “рулетним”. По суті, формуючи вертикальний торт, м’які коржі просто згортають у рулет (або розташовують навколо невеликого центрального рулетика по спіралі). Принцип складання вертикального (спірального, рулетного) торта ми продемонструємо на прикладі приготування смачного та дуже гарного фруктового десерту з бісквітним тістом на меду та сметанним кремом. Дотримуючись простих інструкцій із фотографіями й поясненнями кожного етапу, з вказаного набору інгредієнтів ви отримаєте гарний святковий торт вагою 2 кг.
Інгредієнти:
Тісто:
- 100 г меду
- 80 г вершкового масла
- дрібка солі
- 0,5 ч. л. соди
- 5 яєць
- 120 г цукру
- 210 г борошна
Начинка ягідна:
- 300 г журавлини (будь-які ягоди)
- 140 г цукру (за смаком)
- 20 г крохмалю + 30 г води (або варення/джем)
Крем:
- 400 г сметани
- 400гр крем-сиру
- 3 ст. л. цукрової пудри (за смаком)
- ванільний цукор 10гр
Як приготувати спіральний торт медівник “Снігур”:
У каструльці з’єднуємо 100 грамів рідкого меду, 80 грамів м’якого вершкового масла та дрібку солі.
Нагріваємо масу і помішуємо, поки масло повністю не розтане.
Додаємо 0,5 чайної ложки соди. Маса почне активно пінитися і збільшуватися в об’ємі, оскільки сода вступить у реакцію з медом. Перемішуємо все до однорідності та знімаємо каструльку з вогню, щоб медова основа трохи охолола перед введенням наступних інгредієнтів. В окремому посуді збиваємо 5 яєць (жовтки та білки разом) і 120 грамів цукру до утворення пишної світлої піни.
У яєчну масу вводимо 60 грамів борошна (приблизно половину необхідного об’єму) і перемішуємо ручним вінчиком до однорідного стану. Вводимо в бісквітне тісто всю приготовану раніше й охолоджену медову суміш і вимішуємо до однорідності. Просіваємо другу частину борошна і вимішуємо лопаткою або ручним вінчиком еластичне бісквітне тісто.
Переливаємо тісто на застелене пергаментом деко. У нас вийде один великий тонкий бісквіт, але якщо у вашому випадку форма для випікання менша, можете розділити тісто на 2-3 частини і випікати по черзі. Головна умова – форма має бути прямокутною, оскільки збирати вертикальний торт із круглих коржів вкрай незручно.
ЩЕ ТОРТ: ❤ Неаполітанський вертикальний торт
. Секрети збірки вертикальних тортів
Випікаємо бісквіт за 180℃ орієнтовно 12-15 хвилин у режимі «верх + низ» без конвекції. Час приготування може варіюватися залежно від товщини шару бісквітного тіста. Готовий бісквіт знімаємо з пергаменту і розрізаємо на дві рівні частини. Ширина вашого коржика може відрізнятися, але врахуйте, що вона має відповідати бажаній висоті майбутнього торта. Ми робимо ширину у дві висоти тортика, так зручніше працювати на цьому етапі.
Пізніше розріжемо кожен коржик ще навпіл. Кожен коржик також розрізаємо горизонтально. Якщо ви спочатку випікали тонкі бісквіти в кілька прийомів, то можна не розрізати горизонтально, але у нас корж вийшов досить пухким. Ба більше, розрізаний бісквіт буде краще просочуватися, ніж тонкий цілісний.
У нашому рецепті використовується 300 г журавлини, але ви можете взяти будь-які свіжі або заморожені ягоди. Також можна використовувати як ягідний шар будь-яке густе повидло, тоді можна просто пропустити кроки 12-17, відразу перейшовши до просочення коржів і приготування крему.
У сотейник кладемо 300 грамів ягід і 140 грамів цукру. Поступово нагріваючи, доводимо поступово до кипіння і повного розчинення цукру. Довго кип’ятити не потрібно, достатньо 1 хвилини. Знімаємо сотейник з вогню і збиваємо ягоди блендером до стану пюре, домагаючись максимально однорідної маси.
Якщо хочете повністю видалити шматочки шкірки, пропустіть масу додатково через сито.
В окремій ємності з’єднуємо 20 грамів кукурудзяного крохмалю і 30 грамів води, ретельно розмішуючи, щоб не залишалося грудочок. Вводимо крохмаль у ягідну суміш, розмішуючи до однорідного стану. Ставимо сотейник на вогонь і доводимо до кипіння, інтенсивно помішуючи. Уварюємо ягідне пюре 30 секунд і знімаємо з вогню.
Даємо ягідній масі охолонути приблизно 15-20 хвилин і змащуємо коржі (не страшно, якщо маса в момент нанесення ще буде досить теплою). Поки ми займемося кремом, коржі з ягідною начинкою остаточно охолонуть і просочаться.
Змішуємо 400 грамів вершкового сиру і 400 грамів відваженої сметани. Збиваємо ручним міксером до однорідності. Додаємо 3 столові ложки цукрової пудри і 10 грамів ванільного цукру. Збиваємо ще 1-2 хвилини до однорідності. Довго збивати не потрібно, на все приготування крему йде не більше 5 хвилин.
На цьому етапі всі коржики необхідно розрізати так, щоб ширина бісквітних смужок дорівнювала бажаній висоті торта. Викладаємо поверх ягідного шару сирний крем і рівномірно розподіляємо по всій поверхні.
Вибираємо будь-яку з покритих кремом готових бісквітних смужок і скручуємо її у вигляді рулету.
Стикуємо край із другою смужкою і продовжуємо згортати рулетом.
Встановлюємо рулет на сервірувальну тарілку або іншу основу для торта.
Беремо наступну смужку бісквіта і стикуємо її до основного рулету (як на фото), злегка притискаючи для більш щільної фіксації. Продовжуємо укладати смужки бісквіта по колу, поки не будуть використані всі коржі.
Фіксуємо торт кулінарним кільцем відповідного діаметра. Якщо кільця немає, можна просто щільно обтягнути тортик харчовою пінкою. Закриваємо торт зверху харчовою плівкою і відправляємо в холодильник на 3-4 години (ідеально, якщо є можливість дати настоятися цілу ніч).
Торт, що добре просочився, звільняємо від плівки та фіксуючого кільця.
Вирівнюємо верх і боки торта рештою сирного крему.
На поверхні створюємо гарний рельєф.
За допомогою кулінарного мішка і спеціальної насадки відсаджуємо крем красивими квіточками. У серединку кожної укладаємо ягідку.
Присипаємо квіточки бісквітною крихтою. Якщо у вас не залишилося шматочків бісквіта, як присипку можна використовувати: кокосову стружку; подрібнені горішки; вафельну крихту тощо.
ЩЕ ТОРТ: ❤ Торт Медівник без розкачування коржів з карамельним мусом: такої подачі ви точно не бачили
Покриття та оформлення такого тортика може бути абсолютно будь-яким. Він виходить досить щільним, що дає змогу реалізувати будь-який політ фантазії. Насолоджуйтеся цим шедевром та кличте родину до столу. Готуйте з любов’ю ❤