Турецька піца піде складається з хлібного коржа у формі човника, в який вкладається начинка. В якості начинки може бути фарш (сирий, або готовий) або сир.Основа пирога – дріжджове тісто без яєць, а варіантів начинки існує кілька. У цьому рецепті фарш заздалегідь обсмажується з помідорами, солодким перцем, цибулею і томатною пастою, а потім доповнюється шматочками фети, яка надає піде цікавого солонуватого присмаку.
Піде , згідно з однією з версій, зародилася на берегах Чорного моря в середині XIX століття. Пекарі з містечка Бафра почали додавати начинку до сирих хлібних коржів і випікати їх, створивши тим самим перше піде, яке отримало назву «içli pide» (у перекладі «заповнений піде»). Згодом піде набула характерної овальної форми, а асортимент начинок став більш різноманітним і витонченим.
Історія страви залишається невідомою, але сьогодні піде популярне по всій Туреччині і подається в будь-який час дня. Її можна знайти як у кафе і дорогих ресторанах, так і в кондитерських і кебабних. Ось деякі з найпопулярніших різновидів піде:
Кавурмали – з м’ясом.
Себзелі – вегетаріанська.
Пейнірлі – з овечим сиром.
Бейяз пейнерлі – з бринзою.
Кашарли – з різними видами сиру.
Мевлана – з різними начинками, розділена на сектори.
Суджуклу – із сиров’яленою ковбасою з конини.
Карашик – змішана, з різними начинками.
Каймали – з рубаним м’ясом.
Кашарли юмуртали – з сиром і яйцями.
Традиційний рецепт піде включає начинку з м’ясного фаршу, змішаного з часником, ріпчастою цибулею і помідорами. У закладах громадського харчування піде випікають у кам’яних або цегляних печах, а в домашніх умовах – у звичайних духовках. За тістом і начинкою страва нагадує піцу, значна відмінність є тільки у формі випічки.
Турецькі піде ( 7 шт)
Інгредієнти:
Тісто:
- 420 г борошна
- 1 яйце
- 25 мл соняшникової олії, рафінованої
- 50 г йогурту (або сметани)
- 150 мл води
- 18 г пресованих дріжджів (або 6 г сухих)
- 2 ч.л. цукру
- 1 ч.л. солі
М’ясна начинка (соус):
- 500 г яловичини/баранини (або фарш)
- 2 невеликі цибулини
- 1 зубчик часнику
- 1 червоний болгарський перець
- 1-2 помідори
- петрушка
- сіль, перець
- 20 г вершкового масла
- +180 сиру (моцарела для піци)
Для змащування:
- яйце
- ,1 ст. л. молока
- 1 ч. л. рослинної олії
- дрібка солі
Як готується турецька піца піде:
Тісто готується швидко, тому почнемо з начинки. Цибулю нарізаю кубиками й обсмажую на вершковому маслі до готовності. Додаю подрібнений часник. Коли з’явиться часниковий аромат, у сковороду перекладаю фарш і вливаю трохи води. Добре перемішую, готую фарш 10 хвилин.
Помідори та перець нарізаю кубиками й додаю до фаршу. Тушкую до готовності. Перець має стати м’яким, приблизно 20 хвилин. Готую соус на середньому вогні.
Наприкінці додаю зелень петрушки, сіль і перець за смаком. Якщо соку багато, можна збільшити температуру і випарувати зайвий. Добре перемішую і залишаю охолонути. Тепер можна зробити тісто.
ЩЕ СМАЧНЕНЬКЕ: ❤ Піца-твістер (Pizza Twisters) – хрумкі закусочні булочки з сиром
Я замішувала в планетарному міксері, але як і будь-яке інше тісто, його можна замісити руками. У теплій воді розчиняю дріжджі. Вливаю в чашу міксера. Сюди ж цукор, яйце, йогурт, олію та сіль. Перемішую вінчиком.
Всипаю борошно і замішую тісто. Можна одразу все борошно не додавати, на випадок якщо вашого борошна знадобиться менше. Час замішування 4-5 хвилин, руками – 10 хвилин.
Тісто вийде м’яке, приємне на дотик і нелипке. Миску з тістом накриваю і залишаю підніматися на 40 хвилин.
Готове тісто ділю на 7 шматочків, буде 7 піде. Приблизно по 100-105 г. Підкочую, накриваю і залишаю відпочити на 10 хвилин.
Сир натираю на дрібній тертці.
Духовку вмикаю розігріватися до 230. Стіл присипаю борошном. Кожну кульку тіста розгортаю в довгий тонкий пласт, довжиною близько 30 см.
Переношу на деко, вкрите пергаментом. У центр викладаю м’ясний соус 1/7 частину. Зверху присипаю сиром. Формую човник і защипую краї.
На деко поміщається 3 піде. Коли всі човники будуть сформовані, кожен піднімаю і розтягую, практично в довжину дека. Тісто м’яке, легко тягнеться.
Збиваю яйце з молоком, сіллю та олією. Змащую бортики, можна ще присипати кунжутом.
Випікати піде потрібно при 230 °С – 15 хвилин. Час випічки і температура залежать від особливостей духовки.
Поки випікається перша партія, формую наступні. Так потрібно спекти всі 7 штук.
Подають піде з пилу, з жару. Можна їсти цілком або розрізати на кілька шматочків. Тонке тісто, зверху хрустке і м’яке всередині! Соковита, ароматна і шалено смачна начинка!
ЩЕ РЕЦЕПТ: ❤ Красиві та апетитні сирні булочки-коржики. Готова їсти їх щодня, і піци не треба
Якщо піде залишаться на наступний день, можна зберігати в холодильнику, а перед подачею просто розігріти) Смачної вам піци. Готуйте з любов’ю ❤