Турецька піца піде. Хрустке тісто і багато начинки – неймовірно смачно!

Знаменита турецька піца піде з фаршем , яка точно вгамує ваш голод. Хрустке тісто, багато начинки і непередаваний смак та аромат! Ця проста випічка дуже популярна в Туреччині. Готувати дуже просто. По суті, це хлібний корж, який розгортається у формі човника, потім на нього вкладається начинка: рубане м'ясо, або фарш, помідори, солодкий перець, часник, перець чилі, зелень і спеції. Готуйте і насолоджуйтесь! Це смачно!

Турецька піца піде складається з хлібного коржа у формі човника, в який вкладається начинка. В якості начинки може бути фарш (сирий, або готовий) або сир.Основа пирога – дріжджове тісто без яєць, а варіантів начинки існує кілька. У цьому рецепті фарш заздалегідь обсмажується з помідорами, солодким перцем, цибулею і томатною пастою, а потім доповнюється шматочками фети, яка надає піде цікавого солонуватого присмаку.

Піде , згідно з однією з версій, зародилася на берегах Чорного моря в середині XIX століття. Пекарі з містечка Бафра почали додавати начинку до сирих хлібних коржів і випікати їх, створивши тим самим перше піде, яке отримало назву «içli pide» (у перекладі «заповнений піде»). Згодом піде набула характерної овальної форми, а асортимент начинок став більш різноманітним і витонченим.

Історія страви залишається невідомою, але сьогодні піде популярне по всій Туреччині і подається в будь-який час дня. Її можна знайти як у кафе і дорогих ресторанах, так і в кондитерських і кебабних. Ось деякі з найпопулярніших різновидів піде:

Кавурмали – з м’ясом.
Себзелі – вегетаріанська.
Пейнірлі – з овечим сиром.
Бейяз пейнерлі – з бринзою.
Кашарли – з різними видами сиру.
Мевлана – з різними начинками, розділена на сектори.
Суджуклу – із сиров’яленою ковбасою з конини.
Карашик – змішана, з різними начинками.
Каймали – з рубаним м’ясом.
Кашарли юмуртали – з сиром і яйцями.

Традиційний рецепт піде включає начинку з м’ясного фаршу, змішаного з часником, ріпчастою цибулею і помідорами. У закладах громадського харчування піде випікають у кам’яних або цегляних печах, а в домашніх умовах – у звичайних духовках. За тістом і начинкою страва нагадує піцу, значна відмінність є тільки у формі випічки.

Країна Рецептів🍋 в Telegram

Турецькі піде ( 7 шт)

Інгредієнти:

Тісто:

  • 420 г борошна
  • 1 яйце
  • 25 мл соняшникової олії, рафінованої
  • 50 г йогурту (або сметани)
  • 150 мл води
  • 18 г пресованих дріжджів (або 6 г сухих)
  • 2 ч.л. цукру
  • 1 ч.л. солі

М’ясна начинка (соус):

  • 500 г яловичини/баранини (або фарш)
  • 2 невеликі цибулини
  • 1 зубчик часнику
  • 1 червоний болгарський перець
  • 1-2 помідори
  • петрушка
  • сіль, перець
  • 20 г вершкового масла
  • +180 сиру (моцарела для піци)

Для змащування:

  • яйце
  • ,1 ст. л. молока
  • 1 ч. л. рослинної олії
  • дрібка солі

Як готується турецька піца піде:

Тісто готується швидко, тому почнемо з начинки. Цибулю нарізаю кубиками й обсмажую на вершковому маслі до готовності. Додаю подрібнений часник. Коли з’явиться часниковий аромат, у сковороду перекладаю фарш і вливаю трохи води. Добре перемішую, готую фарш 10 хвилин.

Помідори та перець нарізаю кубиками й додаю до фаршу. Тушкую до готовності. Перець має стати м’яким, приблизно 20 хвилин. Готую соус на середньому вогні.

Наприкінці додаю зелень петрушки, сіль і перець за смаком. Якщо соку багато, можна збільшити температуру і випарувати зайвий. Добре перемішую і залишаю охолонути. Тепер можна зробити тісто.

ЩЕ СМАЧНЕНЬКЕ: ❤ Піца-твістер (Pizza Twisters) – хрумкі закусочні булочки з сиром

Я замішувала в планетарному міксері, але як і будь-яке інше тісто, його можна замісити руками. У теплій воді розчиняю дріжджі. Вливаю в чашу міксера. Сюди ж цукор, яйце, йогурт, олію та сіль. Перемішую вінчиком.

Всипаю борошно і замішую тісто. Можна одразу все борошно не додавати, на випадок якщо вашого борошна знадобиться менше. Час замішування 4-5 хвилин, руками – 10 хвилин.

Тісто вийде м’яке, приємне на дотик і нелипке. Миску з тістом накриваю і залишаю підніматися на 40 хвилин.

Готове тісто ділю на 7 шматочків, буде 7 піде. Приблизно по 100-105 г. Підкочую, накриваю і залишаю відпочити на 10 хвилин.

Сир натираю на дрібній тертці.

Духовку вмикаю розігріватися до 230. Стіл присипаю борошном. Кожну кульку тіста розгортаю в довгий тонкий пласт, довжиною близько 30 см.

Переношу на деко, вкрите пергаментом. У центр викладаю м’ясний соус 1/7 частину. Зверху присипаю сиром. Формую човник і защипую краї.

На деко поміщається 3 піде. Коли всі човники будуть сформовані, кожен піднімаю і розтягую, практично в довжину дека. Тісто м’яке, легко тягнеться.

Збиваю яйце з молоком, сіллю та олією. Змащую бортики, можна ще присипати кунжутом.

Випікати піде потрібно при 230 °С – 15 хвилин. Час випічки і температура залежать від особливостей духовки.

Поки випікається перша партія, формую наступні. Так потрібно спекти всі 7 штук.

Подають піде з пилу, з жару. Можна їсти цілком або розрізати на кілька шматочків. Тонке тісто, зверху хрустке і м’яке всередині! Соковита, ароматна і шалено смачна начинка!

ЩЕ РЕЦЕПТ: ❤ Красиві та апетитні сирні булочки-коржики. Готова їсти їх щодня, і піци не треба

Якщо піде залишаться на наступний день, можна зберігати в холодильнику, а перед подачею просто розігріти) Смачної вам піци. Готуйте з любов’ю ❤

Оцініть статтю
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Світ рецептів
Турецька піца піде. Хрустке тісто і багато начинки – неймовірно смачно!
Красивий і простий в приготуванні пляцок “Волове око”