Як приготувати соус із червоної смородини до м’яса на зиму

Сьогодні ми хочемо запропонувати вам приготувати соус із червоної смородини – із найпоширенішої дачної ягідки, яка охоче дарує нам свій чудовий смак не лише для солодких густих джемів. А для того, щоб насолодитися цією ягідною пронизливістю не лише в сезон, можна з легкістю заготовити соус з червоної смородини на зиму!

Давно вже пішла мода на кетчупи та соуси – і це дуже добре! Для кулінарів-гурманів відкрилася нова можливість скуштувати й інші смачні соуси до м’ясних страв на основі кислих ягід та фруктів. Не виняток оцей соус смачний із червоної смородини до м’яса. Приголомшливе, соковите та насичене доповнення до відвареної або запеченої грудинки, стегенця, буженини, «нейтральної» курки, а то й просто до шматочка домашньої ковбаски…

Інгредієнти:

  •   смородина червона – 0,5 кг;
  •  цукор – 250 г;
  •  оцет – 50 мл;
  •  гвоздика – 5 бутонів;
  • кориця – 1 ч.л.;
  • коріандр – 1 ч. л.;
  • перець чорний – 0,5 ч.л.

Як приготувати соус із червоної смородини:

Червону смородину перебираємо, видаляємо зелені листочки та зіпсовані ягідки, плодоніжки можна залишити, оскільки попереду на нас чекає процес протирання гарячої ягоди через сито, тому все непотрібне відійде разом із макухою.

Найголовніше на цьому етапі – добре промити смородину через друшляк. Далі залишаємо ягоду на деякий час, щоб вода від промивання смородини стекла через отвори.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Соус із вишні з часником та приправами на зиму

Перекладаємо нашу підготовлену та чисту ягоду в ємність з харчової нержавіючої сталі або в емальовану миску, на дно вливаємо 3-4 ст.л. чистої води та ставимо на вогонь. Рідина на дні миски не дасть смородині підгоріти, але не залишайте її без нагляду і помішуйте, щоб ягода нагрівалася рівномірно. Через 3-5 хвилин нагрівання смородина трохи світлішає, обм’якне і почне пускати сік.

Гарячу ягоду дуже легко протирати через залізне, з дрібними дірочками, сито. За допомогою товкушки або звичайної кухонної ложки протираємо всю ягідну ароматну масу, стежачи за тим, щоб кісточки не проходили через решітку (інакше – краще ще раз процідити смородиновий сік через ситечко в самому кінці).

Вижимаємо ретельно макуху і добиваємося найкращого результату, щоб отримати чистий смородиновий сік.

Макуху викидаємо і далі працюємо тільки зі смородиновим соком.

Всипаємо в нього вказану порцію цукру кількома прийомами, перемішуємо, ставимо на повільний вогонь, розчиняючи кристали.

Заздалегідь готуємо пряні складові, які будуть доречні як до кисло-солодкого смаку самого соусу, так і до будь-якого м’яса – коріандр, гвоздика, чорний перець, трохи кориці. Ви можете використовувати свій улюблений набір прянощів, наприклад, такий як для приготування сливового ткемалі або сацебелі, тим самим приготувавши соус з смородини з кавказьким акцентом. Експериментуйте та ділитесь з нами відгуками! Всі цілі прянощі (бутони та горошинки) необхідно змолоти якомога дрібніше в кавомолці.

У нагрітий смородиновий сироп додаємо подрібнені на порошок прянощі.

Перед закипанням вливаємо в соус оцет.

Кип’ятимо з оцтом 5 хвилин і розливаємо по стерилізованих за всіма правилами баночкам.

Соус із смородини до м’яса на зиму готовий!

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Незрівнянний соус із смородини з часником без оцту

Насолоджуйтесь яскравим літнім смаком навіть у найхолодніші дні зими та негоди!

Смачного вам соусу!

Оцініть статтю
( 2 оцінки, середнє 3 з 5 )
Світ рецептів
Як приготувати соус із червоної смородини до м’яса на зиму
Більше не смажу кабачки. У духовці під сирною шапочкою вони смачніші та корисніші