Настоянка на журавлині приваблює багатьох простотою приготування, приємним смаком, і унікальними властивостями цієї ягоди. Представниці слабкої статі особливо оцінять такі напої. Журавлина, хоч і не знижує градус, сильно пом’якшує смак алкоголю і практично позбавляє його від різкого запаху. Чимось нагадує лікер. Настоювати можна навіть більше місяця, тоді смак буде більш насиченим. Найчастіше основою стає магазинна горілка. Якими будуть самі ягоди: тільки що зірваними, замороженими або зібрані після перших морозів, не важливо.
Інгредієнти:
- Журавлина – 0,5 кг,
- Вода – 100 мл (не обов’язково),
- Горілка – 1 л,
- Цукор – 2 ст.л (не обов’язково).
Як готується настоянка на журавлині :
Підготувати ягоди: перебрати і вимити. Після цього пересипаємо їх в бутель. Дерев’яною ступкою (можна використовувати качалку) товчемо ягоди до стану пюре. В отриману масу вливаємо горілку.
Бутель потрібно накрити капроновою кришкою і поставиш в темне місце. Кожні кілька днів обов’язково збовтувати банку. Важливо, щоб в кімнаті було тепло.
Через 2 тижні настоянку очищаємо від м’якоті: пропускаємо її через ватяний фільтр і марлю. Макуху необхідно віджати.
В цілому, журавлинна горілка готова. На даному етапі напій з кислинкою, і якщо вас це не влаштовує, процес приготування доповнюється такими кроками. Варимо цукровий сироп. Для цього змішуємо цукор, ставимо на вогонь, і чекаємо поки закипить. Після цього ставимо на слабкий вогонь і проварюємо протягом 5 хвилин, при цьому потрібно знімати пінку.
Сироп повинен охолонути, після чого додаємо його в журавлинну горілку. Цукровий сироп можна замінити рідким медом. Його варити не можна, інакше зникнути всі корисні властивості цього продукту. Закриваємо бутель кришкою і відправляємо настойку постояти ще на 1-2 дня. Вважається, що найприємніший смак така горілка набуває через місяць.
Якщо поспішати нікуди, краще дегустувати напій на 35-40 день після додавання сиропу. Журавлинна горілка приготована за цим рецептом, як правило, має міцність 32-36%. Зберігати її можна 3 роки, для зберігання вибираємо прохолодне місце, прихованим від сонячних променів.
Смачного!