Українські крученики з різними начинками – найкращих 6 рецептів

У традиційній українській кухні м’ясні крученики займають почесне місце нарівні з варениками і голубцями. Різновидів цієї страви дуже багато в залежності від гастрономічних уподобань і регіональних кулінарних традицій. Якщо ви скучили за незвичайними стравами, я пропоную вам скористатися цими рецептами, щоб приготувати справжні крученики з самими популярними начинками.

Назва страви – крученики, скоріш усього, походить від слова «крутити» — адже щоб приготувати цю страву, потрібно відбити шматочок м’яса (або риби), розпластати його, як млинець, покласти в середину начинку і закрутити в щільний рулетик. Начинками для кручеників можуть бути гриби, сир, овочі, сухофрукти – все, чого забажає ваша кулінарна фантазія!

1.Гуцульські крученики з чорносливом

. Ця страва незвичайна саме тим, що ми поєднуватимемо свинину з солодким чорносливом. Звичайно, насолода буде яскраво виражена в даній страві, але це тільки підкреслить смак і зробить його оригінальним.

Інгредієнти:

  • 4 великі скибочки свиної корейки
  • 200 г чорносливу
  • перець і сіль
  • бульйонний кубик(яловичий)
  • столова ложка борошна
  • олія

Приготування:

Свинину відбити якомога тонше за допомогою молоточка, посолити і поперчити, на кожну відбивну викласти по короткому краю чорнослив.
Згорнути рулетики, на сковороді розігріти олію і обсмажити м’ясо до золотистого кольору, додати невелику кількість води і тушкувати м’ясо до готовності, додати кубик,  борошно змішати з невеликою кількістю води і загустити соус.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Смачний м’ясний хлібець – його рецепт випросили вже всі коліжанки

2.Закарпатські крученики з грибами

Інгредієнти:

  • 500 грамів свинини,
  • 200 грамів свіжих печериць,
  • 2 цибулини, мелений чорний перець, сіль, олія.

Приготування:

М’ясо порізати на тоненькі шматки, легенько відбити, посолити, поперчити. Цибулю порізати дрібно і підсмажити до прозорості. Додати порізані печериці, перемішати та смажити до готовності, зняти з вогню і остудити. На шматочок м’яса викласти трішки начинки, загорнути рулетиком, зафіксувати ниткою або зубочисткою. Крученики обсмажити до золотистої скоринки, всі скласти в сковорідку, долити трішки води, можна додати 3-4 ложки сметани, накрити кришкою і тушкувати на маленькому вогні протягом 15 хвилин.

3.Житомирські крученики з квашеними огірками

Інгредієнти:

  • 200 грамів свинини,
  • 2 квашені огірки,
  • 1 цибулина,
  • 3 столові ложки панірувальних сухарів,
  • 2 столові ложки томатної пасти, борошно, мелений чорний перець, сіль, олія.

Приготування:

М’ясо порізати тонкими шматками, трішки відбити, посолити і поперчити. Цибулю порізати маленькими шматочками і підсмажити до золотистого кольору. Квашені огірки порізати невеличкими кубиками, перемішати їх зі смаженою цибулею і панірувальними сухарями, начинка готова. На шматок м’яса покласти трішки начинки, загорнути рулетиком і зафіксувати ниткою або зубочисткою. Крученики обваляти в борошні і підсмажити до золотистої скоринки, викласти їх у каструлю, залити розведеною у воді томатною пастою, посолити, поперчити. Поставити на маленький вогонь і тушкувати близько 25 хвилин.

4.Волинські крученики з капустою

Інгредієнти:

  • 500 грамів м’яса свинини,
  • 300 грамів квашеної капусти,
  • 1 цибулина,
  • 4 столові ложки сметани, мелений чорний перець, панірувальні сухарі, сіль, олія.

Приготування:

М’ясо свинини порізати шматочками та трішки відбити, посолити, поперчити. Цибулю порізати дрібними шматочками, підсмажити до золотистого кольору, додати в сковорідку до цибулі віджату квашену капусту, перемішати, посолити, поперчити і тушкувати на маленькому вогні близько 10 хвилин. На шматочок м’яса викласти трішки начинки, згорнути рулетиком і зафіксувати зубочисткою або ниткою. Кожен крученик вмочити у сметану, обваляти в панірувальних сухариках і обсмажити до утворення золотистої скоринки. Всі крученики скласти в сковорідку і протушкувати на маленькому вогні близько 15 хвилин, додавши трішки сметани, посолити, поперчити.

5.Поліські крученики з цибулею

Інгредієнти:

  • 400 грамів свинини,
  • 4 цибулини,
  • 1 столова ложка вершків,
  • лавровий лист, чорний мелений перець, сіль.

Приготування:

М’ясо порізати, відбити, посолити і поперчити. Порізати цибулю півкілцями і покласти на кожен шматок, загорнути рулетиком і зафіксувати ниткою чи зубочисткою. Обсмажити крученики до золотистого кольору і викласти їх у каструлю, додати воду, сметану, перець, сіль, помістити на маленький вогонь і тушкувати близько 40 хвилин.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: М’ясні рулетики з тіста та фаршу в підливі

6.Крученики з фаршем

Інгредієнти:

  • свинина або яловичина (для відбивних) – 600 г,
  • фарш (свинячий або яловичий) – 300 г,
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.,
  • морква – 1 шт.,
  • часник – 2-3 зубки,
  • яйце – 1 шт.(маленьке) ),
  • кетчуп – 1 ст. л.,
  • молоко – 2 ст. л.,
  • сіль, мелений перець,
  • зелень петрушки – за смаком.

 Для намазки:

  • сметана густа – 2 ст. л.,
  • кетчуп – 2 ст. л.

Додатково:

  • цибуля ріпчаста – 1 шт. (велика),
  • морква – 1 шт.,
  • помідори – 3 шт. середнього розміру.

Приготування:

Приготувати фарш: цибулю нарізати дрібно, моркву натерти на великій тертці, обсмажити до прозорості, остудити, додати до фаршу. Додати подрібнений часник, яйце, кетчуп, молоко, нарізану зелень, посолити та поперчити. Фарш добре перемішати і трохи відбити.

М’ясо нарізати як для відбивних, товщиною 1-1,5 см, добре відбити з двох боків, злегка посолити та поперчити. На кожну відбивну викладаємо шар фаршу, залишаючи вільні краї. Згортаємо рулетик, загинаємо краї, щоб закрити фарш.

Змішати сметану і кетчуп, кожен рулетик-крученик змастити цією сумішшю з усіх боків, скласти в сотейник або миску (намагатися, щоб шов був унизу), закрити кришкою і поставити в холодильник на годину.

Беремо посуд для запікання. Нарізаємо дрібно цибулину, моркву та помідори натираємо на великій тертці. Викладаємо спочатку моркву та цибулю, потім помідори. Потім викладаємо крученики, закриваємо кришкою. Запікати одну годину за температури 160-170 градусів.

Це перший варіант приготування. А ще можна вчинити так: кожен крученик добре обваляти в борошні і залишити на 2-3 хвилини, щоб борошно трохи ввібралося. Потім збити два яйця з сіллю і перцем, вмочити кожен крученик, дати стекти надлишкам суміші і обсмажити з усіх боків у сковороді на олії на невеликому вогні до золотистого кольору і в кінці готування протушкувати п’ять хвилин під кришкою.

А які у вас в регіонах роблять крученики? Напишіть в коментарях на цій сторінці. Читачам буде цікаво прочитати ваші рецепти!

Смачного всім! Миру та спокою в Україні!

Оцініть статтю
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Світ рецептів
Українські крученики з різними начинками – найкращих 6 рецептів
Закручені пончики по-корейські Kkwabaegi з цукром та корицею