Старовинний рецепт не солодкої паски – так робили наші бабусі

Скоро Великдень, тому хочу запропонувати старовинний рецепт не солодкої паски, яким користувались наші бабусі, вони неймовірні, смачнющі, ароматні, такі домашні. Згідно з таким рецептом великодня паска готується протягом кількох годин. Тісто для паски обов'язково повинно підійти кілька разів, не потрібно скупитися і на його вимішування.

Під час замісу господині читали молитву. У наш час такі ритуали здаються зайвими, але варто пам’ятати, що всі клопоти покликані очистити дух перед Світлим Воскресінням, щоб зробити свято ще добрішим і щасливішим. Традиційний рецепт старовинної не солодкої паски розрахований на заміс великого обсягу тесту, так як їх пекли на велику сім’ю. Ще кілька пасок на подарунки родичам і друзям, церкву, збереження протягом року під іконами і так далі.

Для дорослих членів сім’ї пекли паски побільше, для дітей – маленькі. Господині заздалегідь визначали, який великодній хліб кому дістанеться і дивилися як він печеться. Вважалося, що якщо паска погано піднімалася, протягом року на родину чекають хвороби і неприємності. Тріснута паска означала серйозну загрозу життю і здоров’ю. Є припущення, що паска не повинна важити менше ніж 0,5 кг, інакше пересохне в печі і стане зовсім несмачною.

Інгредієнти:

  • 100 грам дріжджів
  • 10 жовтків
  • 2-3 ст. ложки цукру
  • 1 л. молока
  • 150 грам сметани
  • 150 грам масла
  • 1 ст. л. смальцю
  • 100 грам оліїї
  • сіль
  • 2,2 кг борошно (приблизно)

Покроковий рецепт старовинної не солодкої паски:

Робимо опару. В теплому молоці розчиняємо дріжджі, цукор, 8 ложок борошна із загальної кількості. Даємо 20 хвилин, щоб добре підійшло, має утворитися шапочка.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Великодні паски з двома начинками: мак з апельсином та курага з лимоном

Окремо робимо здобу. Жовтки збиваємо з сметаною, м’яким маслом, смальцем, додаємо сіль.

Вливаємо до опари.

Поступово добавляємо борошно, поетапно, щоб не забити тісто.

 

Вимішуємо руками поступово вливаючи олію. Так легше вимішується. Місимо довго, тісто не туге, від рук має відлипати. Ставимо в тепле місце для підйому на 1 годину.

Потім знову обминаємо і даємо ще раз підійти (1 год). Форми змащуємо смальцем і накладаємо менше як на половину тіста. Даємо у формах добре підійти (40 хв).

Форми мають бути наповнені майже до вершин. Прикрашала з прісного тіста, а також косами з дріжджового різними фігурками з тіста.

Символіка багато в чому повторюється в короваях.

Змастити збитим яйцем, прісне тісто не змащуємо (так пасочка матиме один темніший колір, а декор світлий).

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Паска-рулет на вершках та яблуках з родзинками та цукатами

Випікати при температурі 170 гр.С 1 год.15 хв. (орієнтуйтесь на свою духовку).

Вітаю всіх господиньок з прийдешнім Великоднем і смачної Пасочки всім!

Оцініть статтю
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Світ рецептів
Старовинний рецепт не солодкої паски – так робили наші бабусі
Самса з фаршем у формі гарбуза. Такі пиріжки здивують всю родину