Щоб приготувати великодні паски з двома начинками ,треба використати солодкий наповнювач та спеції. Два рецепти начинок ви зможете побачити в тексті. Їх можна міняти на свій смак та розсуд. Головне, не лякайтеся. Все дуже просто, якщо приготувати начинку напередодні. Начинка вигадана мною. Я вкажу в рецепті подвійну порцію, ви цілком можете зменшити і на виході буде дві гарні паски, у мене було 4. Начинка відповідно теж на 4 паски.
Чудовий рецепт здобного дріжджового тесту, на жаль, автора я не знаю. За 2,5 роки роботи з ним я внесла деякі корективи, здебільшого вони стосуються більше приготування, ніж кількості інгредієнтів.
Інгредієнти:
Здобне дріжджове тісто:
- 710 гр борошна;
- 220 мл молока 2,5%;
- 2 яйця категорії С0;
- 4 жовтки;
- 40 свіжих дріжджів або 17 сухих (я використовувала свіжі);
- 150 гр цукру;
- 25 гр ванільного цукру;
- 80 гр вершкового масла 82,5%;
- 1 ч. л солі;
Начинка «Курага-Лимон» (на 2 паски):
- 400 гр кураги;
- цедра одного великого лимона;
- Сік половини лимона;
- 6 ст.л коричневого цукру;
- 30 гр вершкового масла 82,5%;
Начинка «Мак-Апельсин»(на 2 паски):
- 330 гр маку;
- 1 великий апельсин;
- 0,5 молока;
- 80 мл води;
- 60 гр цукру;
- 60 гр коричневого цукру;
- 30 гр вершкового масла|;
Як приготувати великодні паски з двома начинками:
Молоко підігріти до 38 градусів, додати до нього дріжджі і столову ложку цукру. Залишити в теплому місці на 5-10 хв, до появи пухнастої шапки. Просіяти борошно з сіллю. збити на максимальній швидкості до збільшення обсягом.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Горіхово-шоколадна паска – таку ви ще не пекли
Далі (опишу два варіанти замішування, я частіше використовую перший, але на випадок якщо у вас немає насадки «гак», повністю зійде і другий варіант) міняємо віночок на насадку «гак» (для замішування дріжджового тіста) і до яєчної маси додати активну суміш молока з дріжджами, увімкнути міксер з насадкою «гак» на 3 швидкість.
Далі на швидкості 4 збивати тісто на протязі 11 хв. Якщо знехтувати цією процедурою тісто буде липнути до рук і необхідної консистенції не буде. Існує також другий варіант, в якому замішувати тісто можна в ручну, але необхідно «відбити» об стіл тісто 80-100 разів. Даний варіант нічим не поступається першому, тільки в заощадженому часі. Змастити ємність для тіста вершковим маслом , відправити тісто, накрити харчовою плівкою і залишити в теплому місці на 1:30-1:40.
Начинка «Курага-Лимон»
У мене курага була «м’ясиста») Курагу промити, залити окропом, залишити на 20 хв. Злити воду, просушити, порізати курагу на дрібні шматочки, додати натерту цедру лимона, коричневий цукор, полити соком лимона, добре перемішати .
Начинка «Мак-Апельсин»
Мак добре промити, залити окропом, залишити на 15 хв. Злити воду, мак перекласти в сотейник з товстим дном, додати молоко і варити на повільному вогні протягом 20-25 хв. Залишити мак в молоці, поки ви готуєте карамельний апельсин.
З товстим дном відправити 80 мл води і коричневий цукор, розтопити цукор, додати до нього кільцями нарізаний апельсин (у шкірці), варити протягом 10-15 хв, на повільному вогні, під кришкою.
Злити карамельний сироп з апельсинів в окрему чашу, ще згодиться. Далі позбавити проварений і набряклий мак від молока (через марлю), додати до нього цукор і перемішати. але і не дуже рідкої. Для цього необхідно додати апельсиновий сироп, кількість визначайте за консистенцією. Начинка готова Тепер переходимо до складання.
Тісто, що підійшло, зважуємо і ділимо на 4 рівні частини, у мене було по 340-345 гр. Округлити кожну частину тіста і накрити харчовою плівкою. Залишити на 15 хв. Тісто не липне до рук і не рветься. 2 пласти тіста) і начинку курага-лимон на 2 пласти тіста, що залишилися.
Кожен пласт тіста з начинкою згорнути в щільний рулет і залишити на 5-7 хв під харчовою плівкою.
Кожен рулет розрізати вздовж, відступаючи від початку 2 див. Одну частину укладаємо поверх іншої, укладаємо в паперову склянку і загортаємо у фольгу або форму.
Теж саме зробити з 3 рулетами, що залишилися. Залишити на 10 хв на столі.
Відправити в духовку при 200 гр, пекти 13-15 хв, опустити температуру до 175 і пекти ще 25 хв.
Після приготування залишити готові паски у формі та фользі до ранку.
Вдалої вам пасочки!