У нас розпочався сезон грибів. Влітку це було так, пустощі, а тепер пішли справжні гриби. Осінній боровик міцний, не червивий або майже не червивий. Буває весь ліс кругами прочешеш – і майже нічого. Із заздрістю дивишся на повні відра грибників, які вже повертаються з лісу. Але ось трапляється один грибок, другий, третій… І ось вона – довгоочікувана галявина. Корзинка повна, а почуття задоволення перевищує почуття втоми…
Інгредієнти:
- 1 літр води;
- 2 ст. л. цукру;
- 4 ч. л. солі;
- 3 шт. лаврового листа;
- 6 горошин запашного перцю;
- 4 шт. гвоздики;
- 3 шматочки кориці (меленої ½ ч. л.);
- 120мл. оцту
Як приготувати маринад для грибів:
Згідно з теорією всесвітньо відомого фермера Зеппа Хольцера, гриби потрібно не зрізати ножем, а саме викручувати разом із корінцем. Таким чином, залишки ніжки не загниватимуть під землею, псуючи всю решту грибниці. Отже, якщо рвали гриби разом із корінцем, його зараз треба зрізати.
Де потрібно – почистити, де треба – підрізати. Потім добірний продукт добре промиваємо. Якщо вас турбує думка, що в заготівлю може пролізти черв’ячок або інша живність, можете вимочити сировину в солоній воді 30-40 хвилин. Для цього на 1 літр холодної рідини потрібно 1 ч.л. солі.
ЩЕ СМАЧНЕНЬКЕ:🌺 Мариновані опеньки на зиму з часником – смак неперевершений
Сировину добре промиваємо, нарізаємо великими шматочками. Занадто дрібно не ріжте, щоб вони потім тримали свою форму.
Маленькі можна залишити цілими. Складаємо в каструлю для варіння.
Заливаємо водою, ставимо на вогонь. Чекаємо, коли вода закипить.
У той час коли гриби починають закипати на поверхні, утворюватиметься густа світла піна. Її обов’язково треба прибрати. Це необхідно, тому що піна «винесе» нагору сміття, що залишилося, яке ми не помітили під час миття. А якщо склад закипить разом із піною, то всі порошинки знову осядуть униз і потім їх уже не знайдеш.
Після того, як все повноцінно закипить, варитимемо 1 годину. З часом варіння, нарізані боровики стануть менше в обсязі, осядуть ближче до дна. Потім зливаємо воду, сировину промиваємо і знову повертаємо в каструлю. Заливаємо новою порцією води.
З моменту закипання варимо ще годину. Потім відкидаємо на друшляк і знову промиваємо. Даємо всій рідині стекти. До речі, відвар з білих грибочків можна не викидати, а зберегти чи навіть заморозити, щоб надалі додавати його до різних страв.
Готуємо основний маринад. У каструлю наливаємо достатню кількість води. Це можна приблизно визначити за першими двома варіннями. Всипаємо сіль, цукровий пісок із розрахунку на 1 літр рідини. За смаком додаємо спеції у вигляді чорного та запашного горошкових перців, а також лаври та гвоздики. Вливаємо оцет, все добре перемішуємо.
По бажанню ще можна добавити насіння гірчиці 1-2ст.л. Доводимо до кипіння, а потім одразу перекладаємо сюди грибочки. Перемішуємо, чекаємо, коли все це разом знову закипить.
Як тільки маса прокипить 1 хвилину, вимикаємо вогонь. Стерилізованими банками розкладаємо закуску, закочуємо кришками. Перевертаємо, тепло кутаємо і даємо остаточно охолонути. Після цього повертаємо у стандартне положення та прибираємо у місце постійного зберігання.
Ось так просто, з мінімальними витратами коштів, сил та інгредієнтів можна запастися шаленою закускою на зиму. Першу пробу краще зняти щонайменше через 2 тижні. Адже відразу після остигання, гриби ще не будуть такими насиченими та смачними.
Банки у закупореному вигляді зберігаються всю зиму і навіть до нового сезону. Більше зберігати не потрібно. Цей маринад підходить і для інших грибочків, які ви плануєте законсервувати на зиму.
Смачних та хрумких вам грибочків 🌺