Ожина – прекрасна ягода, соковита та ароматна, її смак не зрівняється ні з чим іншим. Я щороку обов’язково готую джем з ожини , щоб було чим смачним побалувати себе взимку, також люблю морозиво з ожини та дуже ніжне суфле з ожини . Але, звичайно ж печу шоколадний пиріг з ожиною, рецепт якого я вам сьогодні розповім. Дуже цікавий рецепт ожинового пирога. Всі інгредієнти для пирога просто змішуються ложкою. До речі, замість ожини можна використовувати інші фрукти: чорницю, смородину, вишню.
Інгредієнти:
- 240 г пшеничного борошна звичайного – приблизно 1,5 скл
- 250 мл жирного молока
- 50 мл рослинного масла
- 45 г темного какао
- 150 г дрібного цукру
- 1 пакетик ванільного цукру – 16 г
- 1 чайна ложка спиртового оцту або столова ложка лимонного соку
- 1 чайна ложка соди
- хороша щіпка солі
- 250 г свіжої ожини
Як готувати шоколадний пиріг з ожиною:
Мій стакан має місткість 250 мл. Обов’язково заздалегідь вийміть молоко з холодильника, щоб воно набуло кімнатної температури. Я печу ожиновий пиріг без яєць тільки на білому борошні і використовую тільки натуральне темне какао. Форма для випікання діаметром 20-22 см .Випічка пирога на 180 градусів на середній полиці .Час випікання: до 55 хвилин (випікати до сухої палички, перевіряючи тісто посередині).
ЧИТАТИ ТАКОЖ: 🌺 Яблучний пиріг за 5 хвилин. Просто та смачно: один із найлегших рецептів
З’єднайте сипучі інгредієнти в мисці. Це буде 240 грам пшеничного борошна, 45 грам какао, чайна ложка соди і велика щіпка солі. Дуже ретельно перемішайте сипучі інгредієнти. Робити це можна звичайною ложкою або ручним віночком .
У цю ж миску покладіть невеликий пакетик ванільного цукру і 150 грамів цукру (бажано дрібного або цукрової пудри). Помішуючи інгредієнти ложкою, вливаємо склянку молока (250 мл), 50 мл рослинного масла і чайну ложку оцту. Перемішуйте інгредієнти ложкою до отримання однорідного тіста.
Підготуйте рознімну форму діаметром 20-22 см або іншу форму подібних розмірів. Ви також можете використовувати трохи більшу форму. Тоді тісто вийде нижчим і, ймовірно, випікатиметься швидше. Дно і боки форми вистелити папером для випікання (зсередини змастіть трохи вершковим маслом або маргарином, щоб високі смужки пергаменту прилипли до внутрішньої сторони форми). Готове для випікання тісто вилити у форму і вирівняти її поверхню. Зверху викласти промиту і обсушену ожину.
Порада: Ви можете використовувати заморожені фрукти. Однак попередньо їх необхідно природним чином розморозити, висушити і нагріти до кімнатної температури. Ожину можна замінити малиною, смородиною, вишнею або лісовою чорницею або будь-якою сумішшю вищевказаних фруктів. Загальна вага фруктів приблизно 250 грам на корж.
Форму з шоколадним пирогом з ожиною поставити на середню полицю в розігріту до 180 градусів духовку. Випікати тісто 40-55 хвилин. Приблизно через 40 хвилин перевірте, чи готовий пиріг. Обережно відкрийте дверцята духовки та вставте в тісто дерев’яну паличку шпажки (посередині випікання). Якщо паличка суха, коли ви її дістаєте, значить, пиріг з ожиною готовий. Мій ідеально пропікався приблизно через 50 хвилин. Якщо ви використовуєте більшу форму, воно, ймовірно, пропечеться трохи швидше.
Після випічки злегка відкрити дверцята духовки. Я рекомендую заблокувати дверцята рукавицею для духовки, щоб створити невеликий отвір. Через 2-3 хвилини відкрийте дверцята наполовину і через деякий час вийміть пиріг з духовки. Звільніть його від форми і викладіть на решітку до охолодження. Остиглий шоколадно-ожиновий пиріг злегка посипаю цукровою пудрою і прикрасити свіжою ожиною.
Ви також можете полити ожиновий торт домашньою цитрусовою глазур’ю або шоколадною глазур’ю. Можна також розрізати їх на дві частини і змастити шоколадною пастою, кислим варенням з темних фруктів або сливовим варенням.
ЩЕ СМАЧНЕНЬКЕ: 🌺 Шоколадний пиріг з персиками – найпростіший і найсмачніший рецепт
Охолоджений пиріг нещільно загорніть у папір для сніданку та зберігайте його в пакеті для продуктів у прохолодному сухому місці. Він буде залишатися свіжим не менше двох днів.
Смачного вам! 🌸