Здобна випічка з ароматом ванілі завжди нагадує про світле свято. На Великдень обов’язково потрібно спекти паски та пофарбувати яйця. Здивувати своїх близьких можна скориставшись даним рецептом смачного і красивого пирога. У начинку пирога можна додавати різні горіхи, цукати або свіжі ягоди. Пиріг-вінок із цукатами можна спекти заздалегідь, він чудово зберігає м’якість кілька днів. Гарний великодній вінок стане символом свята Великодня у вашій родині. Прекрасний подарунок близьким і рідним!
Країна Рецептів у Telegram
Інгредієнти:
Для тіста:
- Яйця 1 шт
- Цукор 50 гр
- Сіль 0.5гр
- Ванільний цукор 7гр
- Сухі дріжджі 4гр
- Молоко 150 мл
- Ряжанка 75 мл
- Вершкове масло 50 гр
- Пшеничне борошно 400 гр
Для начинки:
- Цукати 140 гр
- Вершкове масло 20 гр
- Цукор 15гр
Для змащування:
- Яйця (0,5 білка відокремити для глазурі) 1шт
- Молоко 1 ст.л.
Для глазурІ:
- Цукрова пудра 80гр
- Лимонний сік 0.5 ст.л.л.
- Яєчні білки 0.5 шт
Як приготувати пиріг-вінок із цукатами:
Відміряйте необхідні продукти. Ряжанку дістаньте з холодильника заздалегідь, щоб вона зігрілася до кімнатної температури. Молоко злегка підігрійте. Пшеничне борошно візьміть не нижче вищого ґатунку. У широку миску з високими бортиками просійте борошно, щоб воно збагатилося киснем. Завдяки цьому тісто буде краще підніматися, і випічка вийде пишною та повітряною.
Спочатку зробіть опару. Цукор і борошно для неї додавайте із загальної кількості. У мисці з’єднайте дріжджі, 1 ч. л. цукру та половину (75 мл) теплого молока. Усе добре перемішайте. Всипте 35 грам просіяного борошна, перемішайте вінчиком до зникнення грудочок.
ЩЕ ПИРІГ: ❤ Смачний пиріг із 3-ма начинками! Не думала, що вийде так смачно
Має вийти однорідна маса консистенції рідкої сметани. Прикрийте опару легким рушником і залиште на 15-20 хвилин для підйому. Вершкове масло розтопіть у мікрохвильовці або на плиті та трохи остудіть. У глибокій об’ємній мисці збийте яйце з цукром, сіллю і ванільним цукром до однорідності. Влийте злегка тепле (не гаряче!) молоко, що залишилося, перемішайте.
Опара збільшилася в об’ємі, на поверхні з’явилися численні бульбашки. Додайте опару до яєчно-молочної суміші, злегка перемішайте. Влийте ряжанку, перемішайте. Додайте розтоплене вершкове масло, перемішайте. Всипте просіяне борошно, перемішайте тісто спочатку ложкою. Одразу все борошно не висипайте, його може знадобитися менше зазначеної кількості.
.
Тісто виходить ще дуже в’язким. Решту борошна підсипайте невеликими порціями, одночасно перемішуючи тісто. Дуже важливо не додати надмірну кількість борошна, щоб тісто не вийшло занадто крутим. Руками замісіть тісто. Воно виходить однорідним, м’яким, не липне до рук. Прикрийте миску з тістом рушником і залиште в теплому місці для підйому на 60-90 хвилин.
Вершкове масло для начинки має бути м’яким, тому залиште його заздалегідь при кімнатній температурі. Замість цукатів можна використовувати родзинки або подрібнені сухофрукти. Їх необхідно заздалегідь добре промити, за необхідності розмочити у воді, обсушити і дрібно нарізати . Тісто підійшло, збільшившись в об’ємі в 2,5 раза.
Тісто акуратно обімніть, викладіть на стіл, присипаний борошном. Розкачайте тісто в прямокутний пласт завтовшки близько 0,5 см. Змастіть тісто м’яким вершковим маслом і присипте рівномірно цукром. Цукати я порізала на більш дрібні шматочки. Викладіть цукати по всій поверхні пласта тіста. Згорніть тісто по довжині в рулет.
Згорніть рулет у кільце й акуратно перенесіть на деко, застелене пергаментом. Кінці рулету защипніть.
Гострим ножем розріжте кільце на 4 частини, не дорізаючи до кінця.
Потім кожну частину розріжте ще на 4 сегменти, також не дорізаючи до кінця. Таким чином вийде 16 сегментів.
Розрізані частини тіста, що лежать поруч, акуратно підніміть і розгорніть у протилежні один від одного боки, щоб зріз був зверху. Виходить ніби форма сердечка, схожа на булочку-плюшку. А зовні пиріг нагадує вінок.
Повторіть аналогічні дії з усіма сегментами тіста. Прикрийте майбутній пиріг харчовою плівкою або легким рушником і залиште для вистоювання приблизно на 20 хвилин.
Від яйця, призначеного для змащування пирога зверху, відокремте половину білка для глазурі. Решту яйця злегка збийте з молоком до однорідності. За допомогою кулінарного пензля змастіть пиріг перед випічкою збитим яйцем.
Випікайте пиріг Великодній вінок у заздалегідь розігрітій до 180 С духовці 25-30 хвилин до рум’яного кольору. Готовий пиріг остудіть на решітці. За бажанням можна додатково прикрасити пиріг глазур’ю. Цукрову пудру просійте, щоб прибрати можливі грудочки. Яєчний білок збийте виделкою до однорідності. Всипте цукрову пудру, перемішайте.
Продовжуйте розтирати масу, одночасно додаючи по краплях лимонний сік. Консистенція глазурі має бути текучою. Якщо глазур вийшла густою, додайте ще лимонний сік. Якщо, навпаки, рідкувата, підсипте цукрову пудру.
Повністю остиглий пиріг прикрасьте глазур’ю. Залиште на кілька хвилин, щоб глазур підсохла.
ЩЕ ПИРІГ: ❤ Дуже смачний м’ясний пиріг «Сирний кошик»
Розріжте пиріг на порційні шматочки та подавайте до святкового столу. Приємного апетиту! ❤