Найвдаліші пісні пампухи з маком на Святвечір за бабусиним рецептом

Пісні пампухи з маком — традиційна страва української кухні, яка готується на Святвечір. Ділюсь рецептом моєї бабусі, як зробити пісне, але дуже смачне, пухке та м’яке тісто. Їх можна приготувати ще у солоному варіанті і подавати до супів та борщу. Або солодкі з великою кількістю начинки із маку, вишні або повидла.

Готуються пісні пампухи з маком зазвичай у піст. Коли посту немає , то до тіста можна додати яйця та сметану. Робити їх можна з солодкою начинкою: ягодами, фруктами або варенням, згущеним молоком. Сьогодні ми приготуємо класичні пончики з маком. Страва досить калорійна, але дуже апетитна, тому іноді таку смакоту можна собі дозволити.

Країна Рецептів🍝  у Telegram

Інгредієнти:

Тісто:

  • Вода 0,5 л.
  • Дріжджі сухі 11 гр. (або пресовані 33 гр.)
  • Цукор 120 гр.
  • Ванільний цукор 10 гр.
  • Щіпка солі
  • Олія 100 мл.
  • Горілка 2 ст. л.
  • Борошно +- 820 – 850 гр.

Начинка:

  • Мак 100 гр.
  • Вода 220-250 мл.
  • Цукор 1 ст. л.
  • Густе варення 1 ст. л. (яблучне, абрикосове, сливове)
  • Цукрова пудра для присипання

Як готувати пісні пампухи з маком:

Роблю спочатку опару, змішую дріжджі з 1 ст. л. цукру і 2-3 ст. л. борошна. Вливаю трішечки води і перемішую. Залишаю на 10 хвилин під рушничком. Опара має ось так піднятись.

До опари додаю олію без запаху і горілку, перемішую. Тоді додаю цукор та ванільний цукор, сіль, перемішую.

ЩЕ СМАЧНЕНЬКЕ: ❤ Німецькі пончики “Берлінери” з начинкою зі свіжої малини

Частинами додаю просіяне борошно, перемішую спочатку, тоді замішую руками. Тісто має гарно відлипати від рук. Залишаю під рушничком на 1,5 – 2 годинки.

Мак перемелюю у кавомолці, перекладаю у каструлю, заливаю холодною водою і варю на досить великому вогні, щоб випарувалась вода. Забираю з вогню.

До маку додаю цукор та варення.

Тісто ділю на дві частини і розкачую на рівній поверхні посипаною борошном. Вирізаю кружечки. Накладаю начинку і формую пампушки.В серединку ще можна покласти по одній вишенці. Дуже добре заліплюю усі краї тіста, щоб потім начинка не витікла при обжарюванні.

Залишаю пампушки під рушничком у теплому місці ще на декілька хвилин, приблизно 15-20.

Розігріваю багато олії і відправляю пампушки обжарюватись до золотистого кольору.

Паперовими рушничками забираю увесь жир з пампушків.

ЩЕ СМАЧНЕНЬКЕ: ❤ Неймовірно смачні полтавські вергуни на кефірі: як приготувати пишні смаколики

Охолоджені пісні пампухи з маком і посипаю цукровою пудрою. Можна смакувати за святковим столом!

Оцініть статтю
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Світ рецептів
Найвдаліші пісні пампухи з маком на Святвечір за бабусиним рецептом
Соус із вишні з часником та приправами на зиму