Деруни по-угорськи називають ще пляцок по-угорськи, пляцок розбійника, пляцок по-циганськи й навіть кремзлик бетярський – це все назви однієї й тієї ж страви, яка дуже популярна у Польщі, а під останньою назвою, вона іноді зустрічається на Закарпатті та у Львові. Гуляш для таких драників готується за класичним угорським рецептом . Для нього підійдуть як яловичина, так і свинина. Іноді в гуляш кладуть порізаний квашений огірок, це додає кислинки смаку страви.
Підписуйтесь на – Країна Рецептів в Телеграм
Щоб деруни були хрусткими, у Польщі їх люблять тільки такими, потрібно не шкодувати олії для смаження та добре просмажувати, на середньому вогні. А от викладати картопляне тісто для дерунів, яке не відрізняється від тіста для українських дерунів, слід на сковорідку з добре розігрітою олією. Без достатньої кількості олії, щоб Ви не поклали в тісто, на якій би сучасній пательні Ви б не смажили, деруни не будуть достатньо хрусткими. Дуже зручно смажити такі деруни на пательні для налисників.
Для заощадження часу у день приготування, гуляш можна приготувати завчасно, коли є час (до 3-х днів наперед), а потім лиш його розігріти. Від цього він буде ще кращим, а у Вас буде відносно швидка вечеря, оскільки залишиться лиш посмажити деруни. Такий гуляш можна заморожувати і заморожування ніяк не впливає на його якість.
Інгредієнти:
Гуляш:
- 1 кг яловичини або свинини (наприклад, ошийок)
- 3-4 столові ложки борошна
- 1 літр бульйону
- 2 великі цибулини
- 2 перці червоних
- 20 грамів печериць
- кілька столових ложок олії
- зубчик часнику
- лавровий лист
- 3-4 зернятка запашного перцю
- 2 столові ложки паприки в порошку
- щіпка гострого перцю (на розсуд)
- 1 столова ложка томат-пюре
- перець, або сіль
Картопляні деруни (на 3 порції)
- десь 1,2 кг картоплі
- 1 яйце
- 2 повні столові ложки борошна
- 1 цибулина
- сіль, перець
- столова ложка майорану
- олія для смаження
Додатково:
- сметана густа-12%
- кріп
- овочевий салат, наприклад з капусти
Як готувати деруни по-угорськи:
М’ясо нарізати кубиками і обваляти в борошні. Перекласти на сито і видалити надлишки борошна. На сковороді добре розігріти олію і покласти м’ясо.
У каструлі закип’ятити бульйон.
У бульйон киньте підрум’янене м’ясо, лавровий лист і запашний перець. Цибулю нарізати кубиками і обсмажити на жирі що залишився після м’яса. Обсмажену цибулю киньте в тушковане м’ясо. Також додайте порубаний часник. Тушкувати на повільному вогні 30 хвилин. Печериці очистити і нарізати кубиками. Киньте в каструлю і обсмажте до випаровування води. Перець нарізати кубиками або маленькими смужками.
ЩЕ РЕЦЕПТИК: ❤ Картопляні зрази з тушкованою капустою: простий рецепт на кожен день
В гуляш кинути перець, печериці, томат-пюре і перець в порошок. Тушкувати протягом години, часто помішуючи. В кінці приготування додати чорний мелений перець. За цей час приготуйте картопляну масу для дерунів. Картоплю натерти разом з цибулею. Додати яйце і борошно.
Приправте сіллю, перцем і майораном. Ретельно перемішати.
Коли гуляш буде готовий, можна починати смажити деруни. На сковороді розігріти олію. З маси картоплі злити рідину і накладати ложкою на сковороду. Розгладьте дерун по всій поверхні каструлі. Не потрібно щоб він був занадто товстий, ні занадто тонкий.
Коли нижня частина зарум’яниться, акуратно переверніть її на інший бік (найкраще допомагати собі широкими лопатками, щоб дерун не розлетівся).
Готовий дерун викласти на велику плоску тарілку.
На половину деруна нанести гуляш і накрити другою половиною (як подача омлету). Верх змастити сметаною і посипати кропом. Подавати з салатом, наприклад, коу-слоу або з квашеною капустою.
ЩЕ СМАЧНЕНЬКЕ: ❤ Смажений картопляний млинець за 17 хвилин: смачно, просто та швидко
Світ Рецептів бажає Вам смачного деруна ❤