Гата – найсмачніша, шарувата, розсипчаста та красива східна випічка

Гата – це традиційна східна солодка випічка. Печиво виходить дуже смачне, м'яке та розсипчасте. Навіть через кілька днів печиво зберігає свій чудовий смак та розсипчастість! Збережіть рецепт, щоб не втратити! Це дуже смачно!

Дуже давно мене зацікавив рецепт східної кухні – Гата. Ризикнула приготувати цю насолоду вдома. Не приховую-робила перший раз. Дуже смачна річ, я вам скажу! Вийшла на смак розсипчаста, пісочно-вершкова та дуже солодка. Мені дуже сподобалася ця випічка! Дуже смачно!

Складові:

Тісто:

  • Борошно 400г
  • Вершкове масло 250г
  • Сметана 200г (20%) або грецький йогурт
  • Яйце 1 шт
  • Ванільний цукор 5г
  • Сіль 0,5 год.
  • Сода 1 год.

Начинка:

  • Вершкове масло 100г
  • Цукор 250г
  • Борошно 250г
  • Ванільний цукор 5г

Додатково:

  • 1 яйце (білок для змащування пласта тіста, жовток для змащування гати)

Як готується гата покроково:

Приготування начинки. Збиваємо віночком розтоплене вершкове масло, додаємо цукор, борошно, ванільний цукор і добре розтираємо масу.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:  Булочки завитушки з начинкою із журавлини

Тісто має кришитися! Але при стисканні в долоні збиратися в грудку. Прибираємо начинку на годину в холодильник.

Приготування тіста. Борошно просіюємо і натираємо на тертці вершкове масло , перемішуючи. Шматочки олії повинні бути в борошні і не склеюватися, не злипатися. Додаємо ванільний цукор та сіль. В окремій мисці в сметані гасимо соду, додаємо яйце і добре перемішуємо. Додаємо отриману суміш до борошна. Замішуємо добре тісто і прибираємо його в пакет, а потім в холодильник (бажано на ніч).

Але якщо ви не маєте часу-можна і на пару годин. Головне, щоб тісто охолоне! Готове тісто ділимо на дві однакові частини. Силіконовий килимок присипаємо борошном і розкочуємо одну частину тіста в тонкий пласт шириною 2мм. Розмір пласта 34см на 55см Змащуємо пласт білком, щоб наша начинка не випала під час згортання в рулет.


Викладаємо нашу начинку (1/2 частина) рівномірно розподіляючи її на всю площу. Начинку потрібно трохи втиснути в тісто. Згортаємо пласт у рулет, як показано на фото та кладемо швом вниз. Проходимо качалкою по рулету, притискаючи його до столу. Змащуємо жовтком і робимо вилкою узор, як показано на фото.

Розрізаємо на трикутники фігурним ножем. Це головна особливість гати – гарний розріз. Цим вона відрізняється від інших солодощів.

Те саме робимо і з другою частиною тіста

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Булочки – решітки з яблучною начинкою: ароматні та неймовірно смачні

Викладаємо гату на лист, попередньо застеливши його пергаментом.

Випікаємо при t 170гр у режимі традиційної духовки 20-25 хвилин.

Гата готова! Смачного!

Оцініть статтю
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Світ рецептів
Гата – найсмачніша, шарувата, розсипчаста та красива східна випічка
Салат “Курочка під осінньою шубою”. Мій улюблений салат в сезон грибів