Янтарне грушеве варення🍐 з лимоном та гвоздикою

Я обожнюю це грушеве варення з лимоном за його солодкий смак, за гарний відтінок — воно виходить таким янтарним на колір, а консистенція густою і прозорою. Причому варити груші можна хоч часточками, як зробимо цей раз, а можна і цілими, не нарізаючи фрукти на шматочки. Такі ласощі з'їдаються дуже швидко, особливо з свіжим білим хлібом або булочками. Ще класно використовувати його в ролі начинки в пиріжках або просочувати солодким сиропом здобну випічку.

Таке грушеве варення з лимоном виходить на смак наче мед. Складно зберегти тонус і імунітет до зимового часу року, так як в цей період організм значно втрачає у вітамінах. Саме тому підприємливі господині варять найрізноманітніші варення до зими, адже це і смачно, і, до того ж, дуже корисно. У цьому покроковому рецепті з фото ми розглянемо спосіб заготівлі варення з груш у вигляді часточок з лимоном. Щільна текстура фруктів розм`якшиться, але не розвариться і це стане основною особливістю цього смаколика. Для створення цього варення  потрібно певну кількість стиглих і ароматних груш, їх кількість підбирайте самостійно, і цукровий пісок. Лимон грає роль додатком і його сміливо можна міняти на лайм або навіть грейпфрут. Сам процес приготування неймовірно простий, а результат вас приємно здивує.

Країна Рецептів🍝  у Telegram

Інгредієнти:

  •  4 кг щільних груш
  • 2 кг цукру
  • 1-2 лимони (300 г)
  • 10-12 бутонів гвоздики

Вихід: 3л

Як приготувати грушеве варення з лимоном :

Для цього варення підійдуть груші будь-яких сортів, аби вони були твердими, щільними, не пухкими, як картопля, і бажано соковитими, тоді вийде відмінне варення з цілими прозорими часточками. Лимон необхідно добре вимити, обдати окропом і нарізати на довільні сегменти – часточками, скибочками або кубиками, при необхідності видалити кісточки. Передбачаю ваше запитання – чи не гірчатиме варення через лимон? Ні, не буде, але якщо побоюєтеся, використовуйте лише цедру та м’якоть лимона, а білу шкірку видаліть.


Розрізаємо груші вздовж на 4 частини, вирізаємо серцевину та залежно від розміру плодів, кожну з них ділимо на 2, 3, а то й 4 часточки. За такої нарізки у майбутнього варення виходить гарний зовнішній вигляд. Груші від шкірки я не очищаю, інакше є можливість отримати на виході не часточки, а пюре з груш, особливо, якщо груші не дуже щільні.

ЩЕ ВАРЕННЯ: ❤ Смачний та густий джем із винограду на зиму

Нарізані грушеві часточки пошарово перекладаємо з цукром та лимоном у ємність для варіння варення . Якщо при варінні будь-якого варення, особливо цукатного, ми хочемо отримати максимально міцні цілісні плоди, то кислоту в будь-якому вигляді слід вводити на початку варіння – цей нехитрий прийом не дозволить фруктам потемніти і розвалитися під час багаторазової термічної обробки.


У такий спосіб перекладаємо всі груші. В кінці засипаємо цукром, що залишився, накриваємо каструлю кришкою і залишаємо на кухонному столі на кілька годин, щоб фрукти пустили свій сік – як правило, я залишаю їх на ніч. Пройшла ніч, ось так виглядають груші на ранок – вони світлі і повністю вкриті соком, а я ж не додала ні грама води.

Ставимо каструлю на плиту і доводимо до кипіння, при цьому періодично і акуратно помішуючи, так як на дні може бути цукор, що не розчинився. Засікаємо час і залежно від густини груш, кип’ятимо на повільному вогні 6-8 хвилин, а потім вимикаємо нагрівання. Залишаємо варення до повного остигання і знову повторюємо весь процес. Таким чином, варимо варення методом багаторазового варіння в 3-4 прийоми, з паузами на охолодження – все залежить від сорту груш, їх соковитості і щільності. Я варила варення у 4 прийоми.

В останнє варіння, коли буде видно, що варення яке охололо , вже досить густе, додаємо в нього бутони гвоздики, доводимо до кипіння і проварюємо на повільному вогні 8-10 хвилин.

Час вийшов і можна розкладати варення в невеликі стерилізовані баночки . Вони повинні бути абсолютно сухими, так само як і кришки, інакше на поверхні варення може утворитися пліснява. Намагайтеся розкласти варення з таким розрахунком, щоб у кожну банку потрапило по 1-2 бутони гвоздики. Саме вона надає варенню неповторного смаку і аромату.

Маленький відступ – з прянощів, крім гвоздики, груші чудово поєднуються з корицею, бад’яном, запашним перцем, імбиром, мускатним горіхом і ваніллю . Вони якнайкраще розкривають і підкреслюють благородний смак і аромат груш.

З цієї кількості продуктів виходить 3 літри бурштинового, запашного, прозорого варення з груш .Залишаємо його на столі і даємо повністю охолонути, укутувати не треба.

ЩЕ ВАРЕННЯ: ❤ Джем “Даринка” з аґрусу та червоної смородини

Зберігати таку заготівлю можна у звичайній коморі, подалі від сонячного світла. Готуйте на радість та їжте з апетитом!❤

Оцініть статтю
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Світ рецептів
Янтарне грушеве варення🍐 з лимоном та гвоздикою
Заварні шоколадні млинці з дірочками на кефірі і молоці