Дуже давно мене зацікавив рецепт східної кухні – Гата. Ризикнула приготувати цю насолоду вдома. Не приховую-робила перший раз. Дуже смачна річ, я вам скажу! Вийшла на смак розсипчаста, пісочно-вершкова та дуже солодка. Мені дуже сподобалася ця випічка! Дуже смачно!
Складові:
Тісто:
- Борошно 400г
- Вершкове масло 250г
- Сметана 200г (20%) або грецький йогурт
- Яйце 1 шт
- Ванільний цукор 5г
- Сіль 0,5 год.
- Сода 1 год.
Начинка:
- Вершкове масло 100г
- Цукор 250г
- Борошно 250г
- Ванільний цукор 5г
Додатково:
- 1 яйце (білок для змащування пласта тіста, жовток для змащування гати)
Як готується гата покроково:
Приготування начинки. Збиваємо віночком розтоплене вершкове масло, додаємо цукор, борошно, ванільний цукор і добре розтираємо масу.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Булочки завитушки з начинкою із журавлини
Тісто має кришитися! Але при стисканні в долоні збиратися в грудку. Прибираємо начинку на годину в холодильник.
Приготування тіста. Борошно просіюємо і натираємо на тертці вершкове масло , перемішуючи. Шматочки олії повинні бути в борошні і не склеюватися, не злипатися. Додаємо ванільний цукор та сіль. В окремій мисці в сметані гасимо соду, додаємо яйце і добре перемішуємо. Додаємо отриману суміш до борошна. Замішуємо добре тісто і прибираємо його в пакет, а потім в холодильник (бажано на ніч).
Але якщо ви не маєте часу-можна і на пару годин. Головне, щоб тісто охолоне! Готове тісто ділимо на дві однакові частини. Силіконовий килимок присипаємо борошном і розкочуємо одну частину тіста в тонкий пласт шириною 2мм. Розмір пласта 34см на 55см Змащуємо пласт білком, щоб наша начинка не випала під час згортання в рулет.
Викладаємо нашу начинку (1/2 частина) рівномірно розподіляючи її на всю площу. Начинку потрібно трохи втиснути в тісто. Згортаємо пласт у рулет, як показано на фото та кладемо швом вниз. Проходимо качалкою по рулету, притискаючи його до столу. Змащуємо жовтком і робимо вилкою узор, як показано на фото.
Розрізаємо на трикутники фігурним ножем. Це головна особливість гати – гарний розріз. Цим вона відрізняється від інших солодощів.
Те саме робимо і з другою частиною тіста
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Булочки – решітки з яблучною начинкою: ароматні та неймовірно смачні
Викладаємо гату на лист, попередньо застеливши його пергаментом.
Випікаємо при t 170гр у режимі традиційної духовки 20-25 хвилин.
Гата готова! Смачного!