Країна Рецептів у Telegram
Інгредієнти:
- 250 г молока
- 21 г свіжих дріжджів (7 г сухих)
- 130 г цукру
- 0,5 ч.л. солі
- 3 ч.л. ванільного цукру
- 1 середнє яйце + 1 білок
- +/- 550 г борошна
- 80 г вершкового масла
- 1 жовток + 1 ст.л. молока
Як приготувати пухові ванільні булочки:
Усі продукти для тіста обов’язково мають бути кімнатної температури, а молоко потрібно підігріти до теплого стану.
У миску наливаємо 250 г молока, додаємо одну столову ложку цукру з загальної кількості і 21 г свіжих дріжджів. Дріжджі можна використовувати і сухі, тільки в три рази менше, тобто 7 г. Добре все перемішуємо, щоб дріжджі розійшлися, і всипаємо кілька столових ложок борошна з загальної кількості, знову перемішуємо. Прикриваю суміш зверху і залишаю на 10 хвилин, щоб зверху утворилась пінна шапка.
Через 10 хвилин почали пінитися дріжджі. Це означає, що дріжджі активні і вони добре піднімуть тісто. Додаємо залишений цукор, всього знадобиться 130 г. Додаємо три чайні ложки ванільного цукру. Пів чайної ложки солі. Розбиваємо 1 середнє яйце і додаємо одну білок від яйця, жовток будемо використовувати для змащування. Все перемішуємо.
ЩЕ БУЛОЧКИ: ❤ Найвдаліші булочки з маком! Ділюсь секретом, як зробити будь-яке дріжджове тісто дуже пухким
Потім частинами посипаємо борошном і починаємо замішувати тісто.
Звичайно, будь-яке тісто можна замісити як вручну, так і за допомогою міксера. Сьогодні я буду замішувати руками. Додаю частину борошна і перемішую лопаткою. Коли воно стане густішим, знову додають частину борошна. Перекладаю тісто на стіл і вимішую вже руками. Борошно потрібно додавати до тих пір, поки тісто не почне утримувати форму. Рівномірності досягати не потрібно. Тісто просто має добре триматися. Зазвичай мені потрібно 550 грам борошна.
80 г вершкового масла я наперед розрізала на шматочки. Беру по одному шматочку і вмішую в тісто. Наступний шматочок додаю тільки після того, як вмішається попередній. Відразу тісто почне розпадатися, але буквально через одну-дві хвилини воно знову стане гладким і однорідним. Борошна я не додаю. Просто продовжую його вимішувати. На весь заміс в мене займає близько 10 хвилин. Зкатую тісто в кульку і перекладаю в миску на годину, змащуючи невеликою кількістю рослинної олії зверху. Обов’язково прикрийте вологим рушником.
Тісто добре обмішуємо, щоб булочки вийшли дрібно пористими. Ділю тісто на 15 рівних шматочків, виходить приблизно по 74 г.
Кожний шматочок добре обмішємо, зкатуємо в кульки і перекладаємо на деко, покриете пергаментним папером. Розмір моєї форми 20 на 30 см всередині. Всередину я її обкладаю пергаментом. Булочки потрібно залишити в теплому місці і дати їм підійти ще один раз. Зазвичай на це йде приблизно 40 хвилин.
Зверху булочки прикриваємо плівкою і рушником і залишаємо ще на 40 хвилин, щоб вони підросли і збільшилися в об’ємі. Жовток змішуємо з однією столовою ложкою молока, перемішуємо і змащуємо поверхню булочок.
Випікаємо булочки в заздалегідь розігрітій до 180°С духовці орієнтовно 20 хвилин.
Готовність булочок перевіряємо шпажкою – вона має залишатися сухою та чистою. Якщо раптом під час випікання булочки надто сильно рум’яняться – прикрийте зверху фольгою.
Подаємо булочки в теплому або охолодженому вигляді з чаєм, молоком, какао або компотом.
ЩЕ БУЛОЧКИ: ❤ Булочки з повидлом. Гарна та неймовірно смачна випічка із дріжджового тіста
Це дуже смачно! Ванільний аромат булочок заполоновив весь дім, так что мерщій пробувати! Всім смачного 💙💛