Пелюстки чайної троянди перетерті з цукром на зиму для випічки та лікування

Свіже варення - пелюстки чайної троянди перетерті з цукром. Вже почалося цвітіння чайної троянди. Настав час подумати, як краще зберегти її ароматні пелюстки. Можна зварити варення, можна посушити пелюстки і потім використати в чай.Троянду, перетерту з цукром, використовують як начинку для пиріжків і пончиків, додають у чай, готують на її основі різні десерти. Це дуже смачно та корисно.

Такі пелюстки чайної троянди перетерті з цукром ,можна зберігати в холодильнику або холодному підвалі під капроновою кришкою і використовувати за необхідності. Його можна додавати в чай ​​або є вприкуску, як варення або мед; використовувати як начинку для пончиків та рулетів. Також таким свіжим варення можна лікувати багато хвороб.

Чайна троянда – чудовий натуральний засіб при застудах. Навіщо купувати мікстури, якщо при болі в горлі та кашлі можна потримати в роті ложечку солодких ліків або приготувати чай із трояндами, замість заварки взявши протерті пелюстки? Троянду застосовують при стоматитах та ангінах; «смачна квітка» допоможе вилікувати молочницю у дітей. І, звичайно ж, запас з пелюстків троянди дуже приємно їсти просто так, для задоволення.

Заготовляти перетерті пелюстки простіше, ніж варення, причому без термообробки в них зберігається більше корисних речовин. А ними чайну троянду природа обдарувала щедро: у пелюстках містяться вітаміни С, К, В1 та В3. Регулярно їжте трохи – і ваш імунітет буде міцним, здатності до навчання – відмінними, настрій – врівноваженим, а рівень оптимізму – високим!

Коли краще заготовляти пелюстки

Цвітуть вони наприкінці травня – на початку червня. Поспішайте, адже у спекотні дні ніжні квіти швидко облітають. Збирати чайну троянду найкраще в ясну погоду на світанку – ще немає спеки, у повітрі дзвенить пташиний щебет, він напоєний ранковою прохолодою та квітковим ароматом… А головне, пелюстки троянд у цей час доби найбільш запашні та насичені ефірними оліями, тому в них більше і смаку, та користі.

Вважається, що для заготовок із чайної троянди краще брати лише сорти із рожевими пелюстками. Насправді є багато інших відповідних сортів – абрикосові, бежеві, кремові, малинові; кожен зі своїм ароматом – з нотками меду, лимона, персика. Але все ж таки ароматні та смачні – ніжно-рожеві квіти, з яких роблять ефірну олію, рожеву воду, варення, припаси на зиму та зацукровані квіти для прикраси тортів та десертів.
Я вже кілька років заготовляю чайну троянду саме так: просто, швидко і зберігається максимум корисних речовин, адже перетирання з цукром не вимагає термообробки, як рожеве варення. Якщо ця прекрасна рослина росте у вас на присадибній ділянці, віддалено від курних доріг, то перед приготуванням цієї заготовки пелюстки можна не мити. Просто перебираємо їх від сміття, гілочок, комах і відбраковуємо потемнілі. Рожеві пелюстки куплені на ринку, потрібно не тільки перебрати, а й сполоснути під проточною водою, а потім обсушити на паперовому рушнику.

Запрошуємо в  Країну Рецептів🍝  у Telegram

Інгредієнти:

  • 500 г пелюсток чайної троянди;
  • 1 кг цукру;
  • 0,5 чайної ложки лимонної кислоти.

Як приготувати пелюстки чайної троянди перетерті з цукром:

Готувати сире варення ми будемо в посуді, який не окислюється (кераміка, нержавіюча сталь, і.т.д).

Пелюстки викласти в миску. Пересипати пелюстки троянд цукром.

Ретельно перетерти пелюстки троянд із цукром (до появи соку).

ЩЕ СМАЧНЕНЬКЕ: ❤ Смажені пампухи зі свіжим трояндовим варенням

Далі заготовку для варення залишаємо на шість-дванадцять годин при кімнатній температурі. За цей час із рожевих пелюсток виділяється сироп і маса зменшується в обсязі.На наступному етапі нам необхідно подрібнити масу за допомогою блендера чи м’ясорубки.

Пам’ятайте, що рожеве варення окислюється, тому контакт із блендером або м’ясорубкою має бути мінімальним. Робимо все швидко. При бажанні, хто має час, можна все перетерти в макітрі або в ступці.


Банки ретельно вимити, висушити. Викласти в стерильні сухі банки готову суміш (разом із соком). Засипати зверху столовою ложкою цукру. Банки закрити чистими сухими капроновими кришками.

Хочу нагадати, що колір такого варення буте різний, все залежить від кольору ваших пелюсток. Я зробила спеціально для вас окремо з розових та темних пелюсток.

Ще залишилось трішки посмакувати до чаю, але я роблю літом лимонад з такої заготівлі. Добавляю кілька кружалець лимону, пару гілочок м’яти і і виходить просто бомбезний напій.

Зберігати таке живе варення краще в  холодильнику. Можна баночки винести в погріб або холодний підвал. Якщо такого нема, то можна варення довести до кипіння,щоб цукор розтанув та закрити в гарячі стерилізовані банки під металеву кришку. Так воно буде зберігатись при кімнатній температурі.

ЩЕ СМАЧНЕНЬКЕ: ❤ Домашній персиковий лікер — солодкий і хмільний. ТРИ кращих рецепта

З такої троянди я ще роблю чудовий чай, який перекручую на м’ясорубку та сушу в електросушарці. Про це також згодом напишу в журналі. Ось він на тарілочці та в стакані.

Смачного вам варення та Перемоги!❤💙💛

Оцініть статтю
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Світ рецептів
Пелюстки чайної троянди перетерті з цукром на зиму для випічки та лікування
Салат “Курочка під осінньою шубою”. Мій улюблений салат в сезон грибів