Такі пелюстки чайної троянди перетерті з цукром ,можна зберігати в холодильнику або холодному підвалі під капроновою кришкою і використовувати за необхідності. Його можна додавати в чай або є вприкуску, як варення або мед; використовувати як начинку для пончиків та рулетів. Також таким свіжим варення можна лікувати багато хвороб.
Чайна троянда – чудовий натуральний засіб при застудах. Навіщо купувати мікстури, якщо при болі в горлі та кашлі можна потримати в роті ложечку солодких ліків або приготувати чай із трояндами, замість заварки взявши протерті пелюстки? Троянду застосовують при стоматитах та ангінах; «смачна квітка» допоможе вилікувати молочницю у дітей. І, звичайно ж, запас з пелюстків троянди дуже приємно їсти просто так, для задоволення.
Заготовляти перетерті пелюстки простіше, ніж варення, причому без термообробки в них зберігається більше корисних речовин. А ними чайну троянду природа обдарувала щедро: у пелюстках містяться вітаміни С, К, В1 та В3. Регулярно їжте трохи – і ваш імунітет буде міцним, здатності до навчання – відмінними, настрій – врівноваженим, а рівень оптимізму – високим!
Коли краще заготовляти пелюстки
Цвітуть вони наприкінці травня – на початку червня. Поспішайте, адже у спекотні дні ніжні квіти швидко облітають. Збирати чайну троянду найкраще в ясну погоду на світанку – ще немає спеки, у повітрі дзвенить пташиний щебет, він напоєний ранковою прохолодою та квітковим ароматом… А головне, пелюстки троянд у цей час доби найбільш запашні та насичені ефірними оліями, тому в них більше і смаку, та користі.
Запрошуємо в Країну Рецептів у Telegram
Інгредієнти:
- 500 г пелюсток чайної троянди;
- 1 кг цукру;
- 0,5 чайної ложки лимонної кислоти.
Як приготувати пелюстки чайної троянди перетерті з цукром:
Готувати сире варення ми будемо в посуді, який не окислюється (кераміка, нержавіюча сталь, і.т.д).
Пелюстки викласти в миску. Пересипати пелюстки троянд цукром.
Ретельно перетерти пелюстки троянд із цукром (до появи соку).
ЩЕ СМАЧНЕНЬКЕ: ❤ Смажені пампухи зі свіжим трояндовим варенням
Далі заготовку для варення залишаємо на шість-дванадцять годин при кімнатній температурі. За цей час із рожевих пелюсток виділяється сироп і маса зменшується в обсязі.На наступному етапі нам необхідно подрібнити масу за допомогою блендера чи м’ясорубки.
Пам’ятайте, що рожеве варення окислюється, тому контакт із блендером або м’ясорубкою має бути мінімальним. Робимо все швидко. При бажанні, хто має час, можна все перетерти в макітрі або в ступці.
Банки ретельно вимити, висушити. Викласти в стерильні сухі банки готову суміш (разом із соком). Засипати зверху столовою ложкою цукру. Банки закрити чистими сухими капроновими кришками.
Хочу нагадати, що колір такого варення буте різний, все залежить від кольору ваших пелюсток. Я зробила спеціально для вас окремо з розових та темних пелюсток.
Ще залишилось трішки посмакувати до чаю, але я роблю літом лимонад з такої заготівлі. Добавляю кілька кружалець лимону, пару гілочок м’яти і і виходить просто бомбезний напій.
Зберігати таке живе варення краще в холодильнику. Можна баночки винести в погріб або холодний підвал. Якщо такого нема, то можна варення довести до кипіння,щоб цукор розтанув та закрити в гарячі стерилізовані банки під металеву кришку. Так воно буде зберігатись при кімнатній температурі.
ЩЕ СМАЧНЕНЬКЕ: ❤ Домашній персиковий лікер — солодкий і хмільний. ТРИ кращих рецепта
З такої троянди я ще роблю чудовий чай, який перекручую на м’ясорубку та сушу в електросушарці. Про це також згодом напишу в журналі. Ось він на тарілочці та в стакані.
Смачного вам варення та Перемоги!❤💙💛