Такі апетитні пиріжки “П’ятихвилинки” на кефірі можна смажити не тальки з брусничною начинкою. Сюди підійде абсолютно будь-яка начинка – і солодка, і несолодка. Я готувала їх із тушкованою капустою картоплею , лівером та ягідним джемом.
Країна Рецептів у Telegram
Інгредієнти:
Тісто на кефірі для пиріжків
- Кефір 400 мл
- Сіль 1 ч. л
- Цукор-пісок 1 ст. л
- Сода 1 ч. л
- Лимонна кислота ¼ ч. л
- Яйце куряче 2 шт
- Борошно пшеничне 650 гр
- Олія рослинна 3 ст. л.
Бруснична начинка
- Брусниця 500 гр
- Цукор-пісок 100-150 гр
- Лимонна кислота ℡ ч. л
- Крохмаль кукурудзяний 25 ч. л.л в тісто + для смаження
Бруснична начинка
- Брусниця 500 гр
- Цукор-пісок 100-150 гр
- Лимонна кислота ⅓ ч.л
- Крохмаль кукурудзяний 25 гр
Як приготувати пиріжки “П’ятихвилинки” на кефірі
Готуємо тісто для пиріжків. У миску наливаємо кефір кімнатної температури. Додаємо цукор, сіль, лимонну кислоту і пару яєць. Усі інгредієнти ретельно перемішуємо вінчиком.
Лимонну кислоту додаємо для того, щоб бути впевненими, що сода повністю погаситься і не буде присмаку соди в готових пиріжках. Таке буває, коли трапляється занадто солодкий кефір і сода не встигає погаситися. В окрему миску просіюємо борошно і додаємо соду. Перемішуємо, щоб сода рівномірно змішалася з борошном. Половину борошна прибираємо, у решті робимо заглиблення. Переливаємо в неї кефір і починаємо замішувати тісто.
Додаємо 3 столові ложки рослинної олії, перемішуємо і всипаємо борошно, що залишилося. Спочатку замішуємо в мисці, потім викладаємо на стіл і продовжуємо місити на столі руками.
ЩЕ ПИРІЖКИ: ❤ Рум’яні та пишні смажені пиріжки з картоплею – найвдаліший рецепт
Можливо, вам знадобиться трохи більше або менше борошна. Тісто в результаті має вийти м’яким і еластичним. Вимішуємо тісто близько 2 хвилин, потім накриваємо мискою або прибираємо в поліетиленовий пакет і залишаємо на столі відпочити 15-20 хвилин.
Для начинки на сковороду кладемо брусницю (якщо використовуєте заморожену, то попередньо розморожувати НЕ потрібно). До ягід додаємо 100-150 гр цукру і столову ложку з гіркою кукурудзяного крохмалю.
Вмикаємо вогонь і перемішуємо брусницю. Щойно ягоди дадуть сік, додаємо 1/3 ч. л. лимонної кислоти. Завдяки додаванню лимонної кислоти начинка не втратить свій насичений колір коли охолоне.
Варимо начинку постійно помішуючи до загустіння. Як тільки начинка загусне, знімаємо з вогню і даємо трохи охолонути.
Тісто ділимо на 18 частин і кожен шматочок скачуємо в колобок. Накриваємо плівкою або рушником, щоб тісто не підсихало.
Кожен колобок розкачуємо в коржик, на серединку кладемо трохи начинки і ретельно защипуємо краї.
На сковорідці розігріваємо олію так, щоб пиріжки покривалися олією до половини. Викладаємо пиріжки швом донизу і смажимо до золотистої скоринки на невеликому вогні, щоб пиріжки встигли просмажитися.
Готові пиріжки знімаємо на паперовий рушник, щоб прибрати надлишки олії. Подаємо до столу гарячими.
ЩЕ ПО ТЕМІ: ❤ Ругувачки – болгарські чебуреки
Такі пиріжки на кефірному тісті смачні та м’які навіть наступного дня, а за смаком зовсім не відрізняються від пиріжків на дріжджовому тісті. Смачних вам пиріжечків, дорогі друзі! 💙💛