Пиріжки “П’ятихвилинки” на кефірі без дріжджів з брусничною начинкою

Сьогодні розкажу як приготувати пиріжки «П’ятихвилинки». Це найсмачніший варіант швидких пиріжків, бо не потрібно чекати, поки тісто підніметься, так як готується таке тісто без дріжджів, але за смаком і виглядом пиріжки не відрізняються від дріжджових. Тому такі пиріжки можна сміливо готувати поки ще гості на порозі. Начинка абсолютно будь-яка!

Такі апетитні  пиріжки “П’ятихвилинки” на кефірі можна смажити не тальки з брусничною начинкою. Сюди підійде абсолютно будь-яка начинка – і солодка, і несолодка. Я готувала їх із тушкованою капустою картоплею , лівером та ягідним джемом.

Країна Рецептів🍝  у Telegram

 

Інгредієнти:

 Тісто на кефірі для пиріжків

  • Кефір 400 мл
  • Сіль 1 ч. л
  • Цукор-пісок 1 ст. л
  • Сода 1 ч. л
  • Лимонна кислота ¼ ч. л
  • Яйце куряче 2 шт
  • Борошно пшеничне 650 гр
  • Олія рослинна 3 ст. л.

Бруснична начинка

  • Брусниця 500 гр
  • Цукор-пісок 100-150 гр
  • Лимонна кислота ℡ ч. л
  • Крохмаль кукурудзяний 25 ч. л.л в тісто + для смаження

 Бруснична начинка

  • Брусниця 500 гр
  • Цукор-пісок 100-150 гр
  • Лимонна кислота ⅓ ч.л
  • Крохмаль кукурудзяний 25 гр

Як приготувати пиріжки “П’ятихвилинки” на кефірі

Готуємо тісто для пиріжків. У миску наливаємо кефір кімнатної температури. Додаємо цукор, сіль, лимонну кислоту і пару яєць. Усі інгредієнти ретельно перемішуємо вінчиком.

Лимонну кислоту додаємо для того, щоб бути впевненими, що сода повністю погаситься і не буде присмаку соди в готових пиріжках. Таке буває, коли трапляється занадто солодкий кефір і сода не встигає погаситися. В окрему миску просіюємо борошно і додаємо соду. Перемішуємо, щоб сода рівномірно змішалася з борошном. Половину борошна прибираємо, у решті робимо заглиблення. Переливаємо в неї кефір і починаємо замішувати тісто.

Додаємо 3 столові ложки рослинної олії, перемішуємо і всипаємо борошно, що залишилося. Спочатку замішуємо в мисці, потім викладаємо на стіл і продовжуємо місити на столі руками.

ЩЕ ПИРІЖКИ: ❤ Рум’яні та пишні смажені пиріжки з картоплею – найвдаліший рецепт

Можливо, вам знадобиться трохи більше або менше борошна. Тісто в результаті має вийти м’яким і еластичним. Вимішуємо тісто близько 2 хвилин, потім накриваємо мискою або прибираємо в поліетиленовий пакет і залишаємо на столі відпочити 15-20 хвилин.

Для начинки на сковороду кладемо брусницю (якщо використовуєте заморожену, то попередньо розморожувати НЕ потрібно). До ягід додаємо 100-150 гр цукру і столову ложку з гіркою кукурудзяного крохмалю.

Вмикаємо вогонь і перемішуємо брусницю. Щойно ягоди дадуть сік, додаємо 1/3 ч. л. лимонної кислоти. Завдяки додаванню лимонної кислоти начинка не втратить свій насичений колір коли охолоне.

Варимо начинку постійно помішуючи до загустіння. Як тільки начинка загусне, знімаємо з вогню і даємо трохи охолонути.

Тісто ділимо на 18 частин і кожен шматочок скачуємо в колобок. Накриваємо плівкою або рушником, щоб тісто не підсихало.

Кожен колобок розкачуємо в коржик, на серединку кладемо трохи начинки і ретельно защипуємо краї.

На сковорідці розігріваємо олію так, щоб пиріжки покривалися олією до половини. Викладаємо пиріжки швом донизу і смажимо до золотистої скоринки на невеликому вогні, щоб пиріжки встигли просмажитися.

Готові пиріжки знімаємо на паперовий рушник, щоб прибрати надлишки олії. Подаємо до столу гарячими.

ЩЕ ПО ТЕМІ: ❤ Ругувачки – болгарські чебуреки

Такі пиріжки на кефірному тісті смачні та м’які навіть наступного дня, а за смаком зовсім не відрізняються від пиріжків на дріжджовому тісті. Смачних вам пиріжечків, дорогі друзі! 💙💛

Оцініть статтю
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Світ рецептів
Пиріжки “П’ятихвилинки” на кефірі без дріжджів з брусничною начинкою
“Медово-маковий” пляцок – ароматний, ніжний і неймовірно смачний