З.’явилося бажання поекспериментувати та приготувати щось нове? Пропоную спробувати кекс “Столичний” – розсипчасту, ніжну та неймовірно смачну випічку. Такий десерт дуже легко і просто спекти вдома. Він буде чудовим частуванням до чаю, а також його можна сміливо подавати до святкового столу. Повітряний і ароматний десерт із дивовижним смаком потішить гостей і сім’ю. У моєму рецепті детально описаний кожен крок приготування. Просто підготуйте необхідні компоненти і дотримуйтесь рецепта.
Країна Рецептів у Telegram
Інгредієнти:
Форма 23*11 см або Ø20-22 см
- Масло вершкове 82.5% 180 гр
- Цукор-пісок 180 гр
- Сіль 1 щіпка
- Ванілін 1 пакетик
- Яйце куряче 3 шт (С1)
- Борошно пшеничне 250 гр
- Розпушувач 1 ч.л
- Родзинки 180 гр
Як приготувати кекс “Столичний” із родзинками :
Одразу вмикаємо духовку розігріватися до 170°С. Кулінарну форму для випічки змащуємо олією та обсипаємо борошном. Усі продукти для тіста мають бути однакової кімнатної температури. Ізюм заздалегідь промиваємо та обсушуємо паперовими рушниками.
У глибоку миску поміщаємо вершкове масло кімнатної температури. Додаємо дрібку солі, всипаємо цукор і ванільний цукор (або ванілін). Спочатку масу розбиваємо ложкою або лопаткою, а потім збиваємо міксером до отримання пишної світлої маси.
ЩЕ КЕКС: ❤ Ароматний лимонний кекс з маковою начинкою – чудове поєднання смаку
По одному вводимо три яйця, щоразу перемішуючи масу міксером до однорідності.
Борошно перемішуємо з розпушувачем і частинами просіваємо в миску до масляної суміші, замішуючи лопаткою м’яке тісто.
Тісто для кексу не любить тривалого замісу, тому щойно все борошно вмішається, а маса стане однорідною – тісто готове. Якщо вимішувати його занадто довго, то кекс у підсумку вийде більш сухим і щільним. Готове тісто виходить дуже приємним, кремової консистенції.
Додаємо в тісто родзинки й акуратно перемішуємо, щоб родзинки рівномірно розподілилися по всій масі тіста.
Перекладаємо тісто в підготовлену форму і розподіляємо рівним шаром. Під час випікання кекс добре піднімається, тому заповнювати форму потрібно не більше ніж на 2/3 об’єму.
Для кексу характерна тріщинка на маківці, а щоб вона була рівно посередині, робимо лопаткою невелику борозенку в серединці кексу.
Випікаємо кекс у заздалегідь розігрітій до 170°С духовці протягом 1 години в режимі “верх-низ” без конвекції.
А ви знали?
У “Столичний” кекс за ГОСТом завжди додається багато родзинок – за вагою стільки ж, скільки масла в тісті
Готовність кексу можна перевірити дерев’яною шпажкою – вона має виходити з центру готового виробу повністю сухою та чистою.
Даємо кексу трохи охолонути у формі, а потім витягуємо на сервірувальну тарілку або дошку.
ЩЕ СМАЧНЕНЬКЕ: ❤ Смачні булочки троянди у формах для кексів з двома начинками
За бажанням зверху присипаємо цукровою пудрою. Нарізаємо кекс порційними шматочками і подаємо до чаю. Всім смачного 💙💛