Жодне свято в Західній Україні не обходиться без традиційних місцевих ласощів – пляцка з вишнями, яблуками, маком, горіхами і сухофруктами. За цією незвичайною назвою криються всілякі торти, кекси і пироги з найрізноманітнішого тіста, які об’єднує кілька особливостей: пляцки випікаються на великих деках, а потім розділяються на порційні частини; вони складаються з такої кількості шарів, щоб висота готового виробу не поміщалася в широко відкритий рот. Пропоную вам приготувати цей пісочний пляцок з білковими коржами, які стануть гідною прикрасою вашого святкового столу.
Країна Рецептів у Telegram
Інгредієнти:
Тісто:
- 370 г борошна
- 8 г розпушувача
- 10 г какао
- 160 г маргарину
- 4 жовтки
- 80 г сметани
- 140 г цукру
Макова начинка:
- 200 г маку (+400 мл молока для запарювання)
- 2 жовтки
- 100 г цукру
- 10 г ванільного цукру
- 35 г манної крупи
- 20 г масла
Горіхова та кокосова начинки:
- 4 білки
- 240 г цукру
- 30 г борошна
- 1/3 ч.л. розпушувача
- 60 г волоських горіхів
- 60 г кокосової стружки
- 1 ч.л. меленої кави
Крем:
- 300 мл вишневого соку
- 70 г цукру
- 30 г кукурудзяного крохмалю
- 150 г масла
Додатково:
- 200 г вишень
Як приготувати пісочний пляцок з білковими коржами :
Тісто:
Маргарин та сухі інгредієнти злегка перетерти. Додати жовтки та сметану, замісити тісто.
Тісто розділити на дві нерівні частини, меншу заморозити, більшу розкачати у форму 25×35 см.
Макова начинка:
Насіння маку перетерти з допомогою кавомолки або ж використати куплений мелений мак. Залити молоком у співвідношенні один до двох (одна частина маку, дві частини молока). Молочно-макову суміш закип’ятити та варити на найменшому вогні до повного википання молока; охолодити. До запареного маку додати всі інгредієнти та перемішати.
Кокосова та горіхова начинки:
Білки збити з цукром, додати борошно, розпушувач та вимішати.
ЩЕ ПЛЯЦОК: ❤ Мій улюблений пляцок «Вишнево-макова панянка»
Білкову масу розділити на 2 рівні частини, до однієї додати подрібнені горіхи та каву.
До іншої добавити кокос, вимішати.
Корж:
На тісто викласти кокосову начинку,
далі вишні, макову начинку,
поверх якої – горіхову начинку
та притерти замороженим тістом.
Випікати 40 хв при 175 °С.
Крем:
Цукор розчинити в 150 мл вишневого соку, довести до кипіння.
Крохмаль розчинити в 150 мл вишневого соку та влити у киплячу суміш. Закип’ятити, варити 3 хв, охолодити.
До збитого масла порціями додати заварний крем, збити.
Складання:
Корж розрізати поперек на 2 частини. Кінцевий розмір пляцка буде 17×25 см!
Крем викласти між коржами.
Поставити готовий пляцок у холодильник на 12 год.
Потом можете пробувати, він дуже смачний та гарний.
ЩЕ РЕЦЕПТ: ❤ Найкращий пляцок “Кора дуба” з персиками – знаменита випічка Західної України
Всім смачного та вдалого пляцка! 💙💛❤